5 °C

Октомври 2020 – най-топлият в Европа поне от 1979 г. насам

Средната глобална октомврийска температура е третата най-висока от 1979 г. насам

Средната температура през октомври 2020 г. в глобален аспект е с 0.62 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2020 г.), според обобщената информация от европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S).

Тазгодишният октомври е с 0.1 °C по-топъл от рекордьорите до момента през 2015 г. и 2019 г. Също така е с по-малко от 0.1 °C по-топъл от октомври 2016 г., 2017 г. и 2018 г. Според тези данни, в последните 6 години, месец октомври винаги е в рекордните топ 6 от 1979 г. насам.

В регионален план октомври 2020 г. е с най-голямо отклонение от нормите в полярните райони на северното полукълбо. С особено голяма положителна аномалия се отличават много части на Северния ледовит океан и обкръжаващите го суши като в най-голяма степен това важи за моретата разположени на изток от Шпицберген до море Бофорт (фиг.1). С голяма положителна аномалия се откроява също и Тибетското плато, както и части от Източна Европа и Близкия Изток.

Има и не малко места по света с отрицателни аномалии, като най-голяма такава се отчита в Антарктида около шелфовия ледник Роне (фиг.1). По-студено от нормалното през октомври 2020 г. е било в централните части на САЩ, както и в по-голямата част на Канада. Отрицателна аномалия има и в Централна Азия – в земите заобикалящи Тибет. Усилващото се явление Ла Ниня продължава да поддържа температурите по-ниски от обичайните в Тихия океан близо и южно от Екватора. Според моделните прогнози за развитие на Ла Ниня в тази част на света още няколко месеца температурите ще останат с отрицателна аномалия.

Европа

В Европа месец октомври 2020 г. е с най-висока аномалия от 1979 г. насам, като отклонението от нормата възлиза на 1.7 °C. Средната октомврийска температура на европейския континент е с 0.1 °C над температурата за октомври 2001 г. и 0.2 °C над тази за октомври 2006 г., които са следващите два температурни рекордьора за октомври в Европа.

Най-голяма положителна аномалия за континента е отчетена в страните около Черно море, както и на островите Шпицберген и Франц-Йосифова земя. По-високи от средните бяха температурите в Централна Европа и по Скандинавието.

В България октомври 2020 г. е поредният месец с положителна аномалия. Най-наднормено по отношение на средната температура е било в Източна и най-вече в Североизточна България, където положителната аномалия е между 3.3 и 4.3 °C над нормата за периода 1981 – 2010 г. Най-малка е положителна аномалия в крайните югозападни части на страната – малко над 1 °C.

Арктика

Високата температурна аномалия през октомври се отрази и на площите покрити с лед в Арктика. След годишния минимум постигнат през септември (второ място след 2012 г.), през октомври започна нарастване на ледената покривка. Средната месечна площ на ледовете в Арктика през октомври 2020 г. е 5,4 млн км2, или с около 1,5 млн км2 над този през септември. Въпреки това морският лед нараства с по-ниски темпове, отколкото през 2012 г. – годината с най-малка площ през септември. Това изкачва октомври 2020 г. до първо място по най-малка площ покрита с лед от началото на сателитните наблюдения през 1979 г. (фиг. 3).

Най-големите отрицателни аномалии на площите с лед спрямо средната стойност от 1981 – 2010 г. се наблюдават на север от Азиатския бряг на Северния ледовит океан, като това е свързано с големите положителни температурни аномалии. Това може да има продължителен забавящ ефект върху увеличението на морската ледена покривка през предстоящата зима. Октомври 2020 г. бележи четвъртия пореден месец с условия без лед или близо до условия без лед по Северния морски път.

По същото време в Антарктика се отчита втори пореден месец с площ на леда над средното, като това постижение идва след 48 поредни месеца на положителни аномалии на площите с лед около Антарктида, завършил през септември 2020 г.

Октомври 2020 е поредният месец, който е по-топъл от обичайното глобално. Това е и поредно доказателство, че глобалното затопляне се проявява по различен начин и степен в регионален и глобален план. И въпреки, че характеристиките се диференцират в зависимост от месеца, глобално всеки календарен месец от няколко години насам е по-топъл от обичайното.

Информация за климатичните промени и развитието на леда в Арктика може да научите от нашите статии за температурните рекорди в Арктика и за топенето на ледения щит на о-в Гренландия.

В публикацията са използвани материали от: 

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-october-2020
https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-october-2020
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml
www.stringmeteo.com
www.climateka.bg
Източник: Октомври 2020 – най-топлият в Европа поне от 1979 г. насам, Климатека

Авторът Симеон Матев е асистент в Катедра "Климатология" в СУ „Св. Климент Охридски“

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини