Сокът от моркови - здраве в чаша

Когато дойдат студените месеци, винаги търсим начини да подсилим имунитета и да останем здрави. А колкото по-естествени са те, толкова по-добре. И често решението се крие сред плодовете и зеленчуците.

Сокът от моркови вероятно на мнозина напомня за детството, когато с не особено желание сме го пили по заръка на майки и баби. Но той е един страхотен и лесен начин да се заредим с витамини и полезни вещества, който не е никак за подценяване. Ето и какви са основните ползи от консумацията му.

Витаминна бомба

Сокът от моркови е богат на витамин С и калий. В една чаша се съдържат 250% от дневната ни доза витамин А, както и 31% от препоръчителния дневен прием на витамин К. Не липсват и фибри, както и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които помагат в борбата със свободните радикали.

Разбира се, няма как да пропуснем и виновника за оранжевия цвят на морковите - бета каротина. Той подпомага зрението, както и имунната система. Витамин А също е много важен за здравето на очите, така че сокът от моркови е перфектният коктейл за целта.

Що се отнася до защитните сили на организма, комплексът от антиоксиданти в тази напитка е мощно средство за борба с вирусите. Витамин В6, който също се съдържа в сока, е отговорен за оптималния имунен отговор на организма, като е отговорен и за производството на лимфоцити - клетки на имунната система.

На борба със заболяванията

Различни изследвания пък доказват, че сокът от моркови може да се използва и като противораково средство. Полиацетилените, бета каротинът и лутеинът са показали положителен ефект срещу човешки левкимични клетки, чиито цикъл на растеж се спира и скоро дори умират. Все пак, няма достатъчно резултати, които да потвърдят категорично този ефект, предава Healthline.

Ако имаме колебания в нивата на кръвна захар, сокът от моркови е напитка, която е добре да включим в ежедневното си меню. Сокът съдържа пробиотици, които са полезни бактерии, оказващи влияние на чревните бактерии, свързани с диабета. Освен това, има нисък гликемичен индекс и не покачва рязко нивата на кръвна захар.

С високото си съдържание на калий и антиоксиданти, сокът от моркови се грижи и за здравето на сърцето. Минералът регулира нивата на кръвното налягане и намалява риска от инсулт, а по-голямото количество антиоксиданти в кръвта предпазва и от други сърдечно-съдови заболявания.

Освен за здравето, сокът от моркови има ползи и за красотата ни. Витамин С е от съществено значение за производството на колаген - вещество, което поддържа младежкия вид на кожата. Витаминът предпазва и от влиянието на вредните свободни радикали. Бета каротинът пък действа като естествен щит срещу UV лъчите.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини