Д-р Миндов: Мангъров унищожи най-ценното - доверието между лекар и пациент

"Мангъров унищожи най-святата връзка, която имаме - доверието между лекар и пациент. Подигра се с цяло съсловие. Личните лекари няма да участват в този цирк", коментира д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

"Доц. Мангъров говори да сваляме маските. В неговото отделение, ако иска да ходи гол, ние спазваме мерките. Когато човек е карантиниран, ние трябва да отидем с предпазни средства, със скафандри и с всички мерки, които са определени от министерството. В момента се разиграва цирк, който унижава съсловието, дало най-много жертви от всички специалности", гневно коментира личният лекар.

Да се спре потока заразени, преди да се издавим всички

Новозаразените са като поток. Има дни с над 4000 регистрирани. Двойно повече са тези с позитивните антигенни тестове. Още три пъти по толкова са хората, които не са изследвани. Това е като един огромен кран. Ние бършем водата, опитваме се да изгребваме, в този момент се излива още със страхотна сила. Трябва да се спре водата, притокът на новозаразените. Докато там не спаднат нещата, каквото и да правим, ще продължим да се наводняваме и накаря ще се издавим всички, обясни д-р Миндов и даде пример с Израел, където след локдауна заразените са паднали 10 пъти.

Той съобщи, че на общопрактикуващ лекар се падат средно около 15 болни, с контактните са около 30-40 човека за наблюдение.

"Почти всичките ми заразени пациенти са прегледани първично при мен. На всички тези хора съм назначил лечение, идват без PCR и аз ги насочвам да се изследват – плащат си, защото нямаме бързи тестове и скоро няма да имамe", разказа специалистът.

Информационно обслужване не се справя

Няма да има скоро бързи антигенни тестове при личните лекари по линия на някакво финансиране, няма да има електронно направление скоро, защото някой не си е свършил работата, обясни д-р Миндов.

По думите му "Информационно обслужване" е поело ангажимента – на 6 ноември системата да заработи, но това не се е случило.

"Ние сме жертва на програмистите им. Хората в България в момента плащат по 1 млн. лв. всеки ден, защото някой не си върши работата в тая държава, работа, на която е назначен и и му се плаща. Това е положението.

Това е огромен проблем, защото ние не можем да диагностицираме, когато не можем да диагностицираме не можем да лекуваме, а хората прииждат.

Бизнесът си е бизнес, но хората трябва да разберат, че нещата са или бизнесът или живота. Щом не стават по този начин нещата, значи трябва да се направи нещо друго. Не е въпрос само за затягане на мерките, въпрос на оцеляване е. Има хора и с други болести, те не могат да влязат да се лекуват в болница, защото всичко е ковид зони, коментира още шефът на личните лекари в София.

Работят ли ковид зоните в поликлиниките

Има създадена организация за създаване на ковид зони, има някакви хора назначени в тях, но комуникацията е затруднена – това направление, което трябва да се изпрати, не е ясно какво трябва да е, а не трябва да е на хартия и трябва да е безконтактно. Няма електронно направление, няма кол център. Опитах се на един телефон да звънна, но не можах да се свържа. Това са основни неща. Ако няма препоръка от личния лекар, пациентът ще трябва да си плати антигенния тест. Начинът на контакт трябва да бъде единен за цяла София, за да могат хората от всяко място да се изследват. Друг проблем е, че в някои ДКЦ-та няма кой да поеме кабинетите. Не  е помислено за хората, които нямат личен лекар, очерта проблемите в новосъздаденото звено д-р Миндов.

Антигенните тестове

Няма стандарт, посочен от Европейския център по контрол на заболяванията, който да казва, че задължително единствено PCR трябва да се признава като най-достоверен. Имаме експертни групи, големи специалисти, професори, не като нас простите джипита, нека да решат въпроса с антигенните тестове в крайна сметка, защото спират работата, бави се диагностиката. Бързите антигенни тестове имат 98% достоверност, коментира д-р Миндов.

Къде се лекуват болните

Само 7-8 процента от болните с коронавирус влизат в болница. Да дойде Мангъров и да го видя как ще вкара някой в болница, защото това е изкуството. Без PCR не приемат никъде в София. И болниците вече са претъпкани. Единственото, което може да се направи, е да се намали престоят в тях. Пациентите с пневмония на домашно лечение са много, навсякъде, и трябва да ги лекуваме. Ще стане страшно, защото колегите са на предела си. Мачкат ни отвсякъде, а ние лекуваме 90% от случаите. Много работят болни и от вкъщи, защото няма кой да ги замести. Какво мислите, че представлява Координационния център - един лекар, който върти телефони. Да дойде Бойко Борисов и да види какво се случа в тия кабинети", каза д-р Миндов и призова да не се приемат антибиотици превантивно:

Антибиотиците потискат имунната система не го правете, защото ще сте още по-беззащитни срещу вирусите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    За
    За съжаление
    13 0
    12:59, 12 ное 2020
    това доверие изчезна много отдавна, тогава, когато лекарите станаха търговци...
  • 2
    3,
    3,14
    0 -1
    18:14, 12 ное 2020
    Неадекватните действия на правителството,доведоха до недоверие към всички институции и професии!
  • 3
    Ge
    Genaro
    0 -1
    19:34, 12 ное 2020
    Като думнаха реакторите в Чернобил марширувахте за БКП и кльопахте после радиоактивни чушки и домати, но маски не носихте, мамка ви страхлива!
  • 4
    Ки
    Киро Брейка
    0 0
    22:39, 12 ное 2020
    С такива утайки като др. Миндов ще имаме още 30 г.преход.
Последни новини