На пенсионерите е забранено да ходят в аптеките, когато поискат

"Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 часа. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст" - това гласи точка 15 от заповедта на здравния министър с новите ограничения заради коронавируса, която е в сила от четвъртък (12 ноември).

Гражданите разбраха значението й със закъснение, защото в предишните дни тя беше лансирана, включително от кмета Йорданка Фандъкова, като връщане на "зелените коридори" за възрастните хора. Техният смисъл през пролетта обаче беше друг - да има часови пояс, в който само пенсионерите да могат да пазаруват, за да се пази здравето им и да не се смесват с по-млади клиенти. Нямаше забрана да ходят в магазини и аптеки и в други часове, ако желаят.

На 12 ноември новото ограничение, за което се разбра доста късно, предизвика въпроси как ще бъде прилагано и какви рискове носи.

На редовния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че е възможно "зеленият коридор" да бъде променен: "Ако времето стане лошо, този час може да бъде преместен следобед. Възможно е диапазонът да бъде разширен и за тези два часа сутринта, ако са недостатъчни и има струпвания. Нека първо да видим как действа "зеленият коридор".

Няколко дни по-рано той каза, че заповедта за цялата страна за тези ограничения се бави, за да бъде обсъдена с всички и да е прецизна, така че да не се налага да я редактират (честа практика със заповедите по време на извънредното положение през пролетта).

В резултат магазини и аптеки осъмнаха с табелки, че не се допускат граждани над 65 години извън часовия пояс от 8 до 10 часа. Някои възрастни клиенти не разбраха и тези, които отидоха в друг час, масово не бяха допуснати до обектите. Някои все пак са били - с предупреждение, че е за последно.

Сигналите на граждани до медиите и в социалните мрежи за неудобствата не закъсняха, както и въпросите че това не е просто зелен коридор, а сериозна забрана.

В София се стигна и до конфликти. Е-vestnik съобщи, че пред магазин на улица "Николай Коперник" е била извикана полиция, защото възрастни жени са настоявали да влязат да пазаруват. В резултат са били проверени личните им карти и не са били допуснати.

Читател твърди пред "Дневник", че на обаждане в министерството на здравеопазването са му обяснили, че не става дума за грешка или неразбиране - нарочно била въведена забраната, дори била съгласувана с юристи и ако на хората над 65 г. им трябват лекарства, да намерят кой да им ги купи.

Във форумите хората се възмутиха, че става дума за дискриминация и че ограничаването да не могат да си купуват лекарства, когато им се наложи, е нарушаване на правата им.

Адвокати коментираха пред "Дневник", че заповедта на министъра може да бъде атакувана и съборена в съда.

Адвокат Мария Шаркова написа в профила си във "Фейсбук": "Ограничаването на достъпа до магазини и аптеки за хора на определена възраст и то уязвими хора, не е зелен, а ЧЕРВЕН коридор. Да дадеш ЕДИНСТВЕНА възможност от два часа на възрастни хора, някои от които трудно подвижни, да си набавят основни за нуждите им продукти, е абсурдна мярка, на фона на обстоятелството, че в останалото време всички останали ще имат свободен достъп до същите тези обекти.

Да аргументираш това свое решение със съобразяване с бизнеса, е нелепо. Да не говорим, че точно в този времеви диапазон може да не работят дадени обекти, да е студено, мрачно, мъгливо, хората да се нуждаят от спешно закупуване на лекарство по друго време от деня и пр. Или в този случай не се притеснявате, защото старите хора няма как да излязат на улиците?

Тази заповед е дискриминативна, ограничението е унизително и непропорционално и ще бъде втората заповед, която аз ще обжалвам от началото на епидемията.

Понеже след предишната ни жалба министърът незабавно отмени обжалваната от нас заповед, искрено се надявам проф. Ангелов да се опомни от разходката в джипката и да я отмени овреме!"

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    3,
    3,14
    12 -3
    06:40, 13 ное 2020
    Професоре,колко лева даде за титлата!И ти си въздух под налягане,щом като подписваш такива дискриминационни заповеди!Имам един въпрос-от 8 до 10 часа,"лошия материал" има ли право да диша или ще му предоставиш друг "коридор"?
  • 2
    Аптеките са най-хубавите обекти :)))
  • 3
    Ан
    Андромеда
    8 0
    12:00, 13 ное 2020
    Професора Ангелов се подчинява безпрекословно на професора от БАНКЯ Така са и всичките пършиви министри
Последни новини