Ердоган планира предизвикателно посещение в самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република

Никозия определи като безпрецедентно предизвикателство предвиденото за утре посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република /СКТР/ и планираната от него визита във Вароша - бивш курортен район на град Фамагуста, откъдето кипърските гърци са били прогонени преди 46 години, съобщава ТАСС, като се позовава на публикувана днес декларация от канцеларията на кипърския президент Никос Анастасиадис.

"Присъствието на президента на Турция на празнуването на 37-та годишнина от провъзгласяването на псевдодържавата, а също и неговото посещение в обсадения град Фамагуста, са безпрецедентно предизвикателство и напълно противоречат на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН", се казва в декларацията.

В нея се подчертава, че тези планове на Ердоган "подкопават усилията на генералния секретар на ООН" Антониу Гутериш за свикване на неформална петстранна среща по кипърския въпрос и "не съдействат за създаване на благоприятна, позитивна атмосфера за възобновяване на преговорите" за решаване на проблема на острова.

В декларацията се отбелязва, че намерението на Ердоган да посети Вароша предизвиква чувство на протест "у целия кипърски народ и особено у жителите на Фамагуста".

Ердоган обеща по-рано да посети Севернокипърската турска република /СКТР, призната само от Анкара - бел.ред./ на 15 ноември за 37-та годишнина от провъзгласяването й и да направи пикник във Вароша.
На 8 октомври тогавашният кипърски турски премиер Ерсин Татар, който след това спечели президентските избори и стана новият лидер на кипърските турци, откри за посещение с подкрепата на турския президент града-призрак Вароша в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, припомня ТАСС. Според резолюциите на ООН заселването на когото и да било в зоната, освен на избягалите при нахлуването законни собственици, е неприемливо.

Вароша - някогашно южно предградие на град Фамагуста, бе изоставено и опасано с телена мрежа при турската операция на острова през 1974 г. За разлика от останалата окупирана част на острова, Вароша не е заселена с турци, а зоната е контролирана от турската армия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини