Германия отчита, че засега няма готовност за начало на преговорите със Северна Македония и Албания

Усетихме днес, че времето не е подходящо за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания. Това заяви от името на германското председателство на Съвета на ЕС германският министър Михаел Рот.

От много години работим за разширяването на ЕС. През април тази година бе взето решение за преговори със Скопие и Тирана. За съжаление няма много напредък по очертаването на преговорните рамки, а те са предварително условие за свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите, добави той.

Рот поясни, че Албания е изпълнила изискванията за пристъпване към преговори, но остават откритите въпроси между България и РСМ. Искахме да помогнем и да разчистим пътя, доколкото е възможно, за начало на преговорите. Ако има спорове, които не могат да се решат в следващите седмици, не е време да поставяме въпроса в дневния ред на Европейския съвет. РСМ и Албания направиха много и дадоха ясна заявка за присъединяване, пътят е труден, обобщи той.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович добави, че насрочването на присъединителните преговори е в последната отсечка преди постигането на споразумение. Усилията трябва да бъдат удвоени, за да се реши въпросът между България и РСМ. Надяваме се възможно най-скоро преговорите за присъединяване да започнат. Това ще бъде силен знак за целия регион, добави той. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини