Отлагат мисията до Марс за 2018 година

Европейската флагманска мисия до Марс, по време на която се планира да бъде изстрелян роботизиран всъдеход, най-вероятно ще бъде насрочена за 2018 г., две години по-късно от досега предвидените срокове, съобщи Би Би Си.

Всъдеходът "ExoMars" е предназначен да търси доказателства за съществуващ или съществувал живот на Червената планета. Отлагането е трето поред за мисията, която първоначално бе планирана да се осъществи през 2011 г. За разлика от разочарованите от тази новина, представители на програмата не скриват задоволството си, че отлагането ще позволи да осъществят много по-широк спектър от дейности за изследване на червения гигант.

Европейската космическа агенция (ЕSA) ще обедини усилия за Марс с американската аерокосмическа агенция НАСА. Двете организации са убедени, че съвместно могат да постигнат много повече, отколкото в съперничество помежду си и като опит, и като разходи, допълва БГНЕС. Основата за този подход е била постигната по време на двустранни разговори в Плимът, Великобритания, миналия месец. Оттогава учени и инженери от двете агенции работят върху базисната архитектура на серия мисии през 2016 г., 2018 г. и 2020 г. (възможностите за изстрелване на проучвателна мисия до Марс възникват приблизително на около две години).

Планът за сътрудничество в изследването на Марс започва да става известен едва сега и той предвижда изстрелването на орбитален спътник през 2016 г. като първа стъпка в изучаването на тайните на планетата в рамките на съвместната програма между НАСА и ESA. Целта на спътника ще бъде да изследва източниците на откритите неотдавна следи от метан по повърхността на Червената планета.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини