Как да пазаруваме на Черен петък: кратък наръчник в 5 стъпки

Как да пазаруваме на Черен петък? Европейският потребителски център публикува съвети, които биха могли да помогнат на тези, които планират покупки.

Според проверка на жалбите, по които екипът на ЕПЦ България е работил през месеца на Черния петък миналата година основните проблеми са били два – доставеният продукт е различен от това, което потребителят е поръчал онлайн, или сроковете за доставка не са били спазени, а в някои случаи – са получени само част от желаните стоки.

Какво още кара потребителите да се чувстват неуверени, когато пазаруват онлайн?

В практиката на ЕПЦ България при работа по жалби от потребители в страната срещу търговци в друга страна от ЕС се открояват пет потребителски слабости, характерни и в условията на Новото нормално.

Разчитате на импровизация

В седмиците преди намаления и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на непознат онлайн магазин, марка или нов продукт е по-голяма. Ако решите да се възползвате от изгодна оферта на сайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за предварително проучване. Името на фирмата, адресът й и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е длъжен да посочи на сайта си, ако оперира в рамките на ЕС. Възможно е адресът на сайт да завършва на bg или co.uk , но това не означава, че търговецът се намира в България или в Обединеното кралство, например.

Пропускате скритите разходи

Търговецът е задължен да ви информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка. Проверете и дали намалението не важи само при определени условия – например покупка над дадена стойност или на определено количество.

Подценявате „дребния шрифт“

Веднъж натиснал бутона „плати“, потребителят автоматично се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете предварително с тях.

Не проверявате къде трябва да върнете покупката, ако размислите

Така рискувате тя да се озове на друг адрес, дори и в друга държава, но не и на правилното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, но някои търговци го удължават допълнително.

Не комуникирате с продавача – просто поръчвате

Всеки етап на отношенията потребител – продавач трябва да бъдат ясно документирани. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а след това и от куриера.

„При проблем с търговец, регистриран някъде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, потребителят трябва да бъде активната страна – да напише имейл до търговеца, като обясни ситуацията и поиска решение. Твърде често това е достатъчно. В противен случай – може да се свърже с нас“, уточнява Соня Спасова от ЕПЦ България.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини