Женският оргазъм е еволюционна реликва

Досега се смяташе, че женският оргазъм, за разлика от мъжкия, няма биологична функция, освен, разбира се, да носи удоволствие. Изследователи от САЩ обаче са установили, че някога оргазмът при жените директно е предизвикал овулация по време на секс, но в хода на еволюцията тази особеност е изчезнала, пише "Популярная механика".

При някои животни (зайци, котки, порове, камили) въпросната особеност все още е запазена - овулацията при женските настъпва директно по време на полов акт. При хората обаче, както при всички примати, овулацията подлежи на редовен цикъл, който при жените е около 28 дни.

"Някога, в по-ранните етапи на еволюционното развитие, освобождаването на зряла яйцеклетка от яйчника е провокирано в резултат на оргазъм по време на секс. Тоест, кулминацията в половия акт при съвременните жени може да се счита за нещо като еволюционна реликва", отбелязват учените от Йейлския университет.

Изследователите обясняват, че невроендокринният рефлекс, какъвто представлява женският оргазъм, е твърде сложен механизъм, за да няма специфична биологична функция. Проучването им може да даде насоки и за подпомагането на жени, които имат определени проблеми с получаването на удоволствие по време на полов акт. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини