Китайци направиха първата в света е-кола специално за споделено пътуване

Две от най-големите китайски компании разработиха и построиха първата в света електрическа кола, създадена специално за споделено пътуване.

Симпатичният зелен автомобил на име D1 е проект на най-голямата китайска компания за споделено пътуване Didi Chuxing, която се пребори с Uber за местния пазар, и BYD, която е един от най-големите производители на е-коли. D1 има максимален пробег от 418 км и поредица от функции, предназначени специално за тази нова форма на транспорт.

Такива са интериорът с четири тъчскрийн дисплея, от които да черпите различна информация, както и автономната система от второ ниво, която включва автоматични спирачки и предупреждение за пешеходци. Системата за наблюдение на шофьора пък гарантира, че той ще внимава само за пътя напред.

Колата има 136 конски сили мощност и литиево-йониева батерия. В нея могат да пътуват до пет души.

Появата на D1 отразява тенденцията все повече автопроизводители да създават модели, специално предназначени за автономно или споделено пътуване.

Didi има 550 милиона регистрирани пътници и 31 милиона шофьори, които извършват над 10 милиарда пътувания годишно. Компанията вече изгражда комплексна екосистема, в която включва производители на коли и батерии, за да разшири своите възможности. Към момента в гаражите на Didi има около 1 милион е-коли.    

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини