Нар, арония и зелен чай срещу COVID-19 и грип

Светът вече е на крачка от ваксината против коронавирус. Но докато това се случи, всички начини да спрем или облекчим симптомите на опасния вирус са добре дошли.

Особено в момент, когато освен втора вълна на разпространение на коронавируса, вече се появи и сезонният грип.

Учени от Университета в Улм, Германия, установили, че сокът на някои растения, а също и зеленият чай, могат да са полезни в борбата с коронавируса и грипа. Става въпрос за сока от нар, сока от арония и за зеления чай, които са известни със своите противовирусни свойства. 

Немските учени установили, че след пет минути обработка със сок от арония, активността на коронавируса се понижава с 96%, а на грипа - с 99%. При въздействието на зелен чай и сок от нар активността се понижава с 80%, пише ТАСС. 

Както отбелязват учените, първоначално респираторните вируси се натрупват в областта на носоглътката, откъдето впоследствие се разпространяват в целия организъм. Ако ги потиснем в началото, можем да смекчим симптомите на тези заболявания, да попречим на разпространението им по дихателните пътища, а и да намалим възможността от предаване от човек на човек.

"Ние изяснихме, че сокът от арония (Aronia melanocarpa), нар (Punica granatum), а също и зеленият чай (Camellia sinensis), имат противовирусни свойства по отношение и на двата вируса, а промивката (гаргарата) на устата с посочените течности може да намали вирусния товар в устната кухина", се казва в доклада на немските учени. Изводите от него са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини