Пилот-изтребител от Граф Игнатиево и българка еко предприемач с наградата Straubel Leadership Award

Костадин Недев, пилот - изтребител, студент в магистърска програма на Пловдивския университет е отличен с престижната награда за лидерство на фондация "Стробъл". Това съобщи гл. ас. д-р Велислава Райдовска от базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Военният летец получава Straubel Leadership Award за разработената от него образователна платформа "Млад изобретател".

Фондация "Стробъл" е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на "Тесла", а основната цел е да подкрепя инициативи в областта на образованието, науката и социалните иновации, уточнява гл. ас. Райдовска. По думите й Костадин Недев описва "Млад изобретател" като мобилна платформа за обучение на ученици, студенти и ентусиасти в сферата на инженерните науки и компютърните технологии. 

"Това е една социално отговорна и насочена не толкова към технологиите, колкото към младите хора мисия", убеден е Костадин Недев. Пилотът- изтребител работи в авиобаза "Граф Игнатиево", възпитаник е на ППМГ "Васил Левски" в Смолян и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Студент е в магистърската програма "Хардуерни и софтуерни системи" в базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ.

Летецът обяснява, че една от целите на "Млад изобретател" е да се стимулират младите да бъдат не само консуматори на новите технологии, а генератори на нови идеи и разработки, да се превърнат в едни истински изобретатели на бъдещето.

С опит в аеронавигационното и аерокосмическото инженерство и пилотиране, Костадин Недев е основател на Youth Inventor - безплатна STEM образователна платформа за начинаещи уроци по инженерство и програмиране. Неговият устойчив метод на преподаване използва прагматичен практически подход и насърчава младите хора да ремонтират и да върнат към живот счупена електроника и оборудване. Недев има за цел да доведе до намаляване на CO2 чрез намаляване на потреблението и целта му е да удължи живота на продуктите, които използваме ежедневно.

След като видя от първа ръка негативното въздействие върху околната среда на производството на дрехи, Боряна Узунова, е предприемач, ангажиран да донесе устойчивост на модната индустрия. Заедно с Ева Вучева, тя е съосновател на Kool and Konscious, пазар, който обединява екологично отговорни потребители, дизайнери и марки. Включена през 2019 г. от Forbes 30 под 30 за предприемачи, променящи света, Узунова е и съосновател на Impakt_ID, технологична компания, която оценява въздействието на модата върху околната среда на ниво продукт и помага на марките да намалят своя отпечатък и да постигнат екологично- неутрална индустрия.

Фондацията е създадена от семейство Стробел - Дж.Б., който е съосновател и главен технически директор на Tesla, и Боряна, съпругата му, родена и израснала в България, която също е работила в Tesla в определен момент от кариерата си. Освен общата им страст към електрическите автомобили, двойката споделя и още една страст - да израстват бъдещи лидери чрез идентифициране и развитие на човешкия потенциал и най-добри резултати. Тъй като те са имали много наставници през целия си живот, които са ги подкрепяли в личния и професионалния им растеж, с фондацията има за цел да отдаде напред на следващото поколение лидери. Фондацията открива таланти чрез препоръки и тяхната годишна програма за лидерство и помага на нововъзникващите лидери да растат чрез партньорства, сътрудничество, инициативи и стипендии. Досега Фондацията е дала четиридесет и седем награди на лидери в предприемачеството и науката и подкрепя ключови инициативи в Станфордския университет, Института Роки Маунтин и Асоциацията за възобновяема енергия в Средния Запад.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини