1 °C

Пилот-изтребител от Граф Игнатиево и българка еко предприемач с наградата Straubel Leadership Award

Костадин Недев, пилот - изтребител, студент в магистърска програма на Пловдивския университет е отличен с престижната награда за лидерство на фондация "Стробъл". Това съобщи гл. ас. д-р Велислава Райдовска от базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Военният летец получава Straubel Leadership Award за разработената от него образователна платформа "Млад изобретател".

Фондация "Стробъл" е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на "Тесла", а основната цел е да подкрепя инициативи в областта на образованието, науката и социалните иновации, уточнява гл. ас. Райдовска. По думите й Костадин Недев описва "Млад изобретател" като мобилна платформа за обучение на ученици, студенти и ентусиасти в сферата на инженерните науки и компютърните технологии. 

"Това е една социално отговорна и насочена не толкова към технологиите, колкото към младите хора мисия", убеден е Костадин Недев. Пилотът- изтребител работи в авиобаза "Граф Игнатиево", възпитаник е на ППМГ "Васил Левски" в Смолян и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Студент е в магистърската програма "Хардуерни и софтуерни системи" в базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ.

Летецът обяснява, че една от целите на "Млад изобретател" е да се стимулират младите да бъдат не само консуматори на новите технологии, а генератори на нови идеи и разработки, да се превърнат в едни истински изобретатели на бъдещето.

С опит в аеронавигационното и аерокосмическото инженерство и пилотиране, Костадин Недев е основател на Youth Inventor - безплатна STEM образователна платформа за начинаещи уроци по инженерство и програмиране. Неговият устойчив метод на преподаване използва прагматичен практически подход и насърчава младите хора да ремонтират и да върнат към живот счупена електроника и оборудване. Недев има за цел да доведе до намаляване на CO2 чрез намаляване на потреблението и целта му е да удължи живота на продуктите, които използваме ежедневно.

След като видя от първа ръка негативното въздействие върху околната среда на производството на дрехи, Боряна Узунова, е предприемач, ангажиран да донесе устойчивост на модната индустрия. Заедно с Ева Вучева, тя е съосновател на Kool and Konscious, пазар, който обединява екологично отговорни потребители, дизайнери и марки. Включена през 2019 г. от Forbes 30 под 30 за предприемачи, променящи света, Узунова е и съосновател на Impakt_ID, технологична компания, която оценява въздействието на модата върху околната среда на ниво продукт и помага на марките да намалят своя отпечатък и да постигнат екологично- неутрална индустрия.

Фондацията е създадена от семейство Стробел - Дж.Б., който е съосновател и главен технически директор на Tesla, и Боряна, съпругата му, родена и израснала в България, която също е работила в Tesla в определен момент от кариерата си. Освен общата им страст към електрическите автомобили, двойката споделя и още една страст - да израстват бъдещи лидери чрез идентифициране и развитие на човешкия потенциал и най-добри резултати. Тъй като те са имали много наставници през целия си живот, които са ги подкрепяли в личния и професионалния им растеж, с фондацията има за цел да отдаде напред на следващото поколение лидери. Фондацията открива таланти чрез препоръки и тяхната годишна програма за лидерство и помага на нововъзникващите лидери да растат чрез партньорства, сътрудничество, инициативи и стипендии. Досега Фондацията е дала четиридесет и седем награди на лидери в предприемачеството и науката и подкрепя ключови инициативи в Станфордския университет, Института Роки Маунтин и Асоциацията за възобновяема енергия в Средния Запад.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
28 яну 2021
Последни новини