1 °C

Добре - ще ни затворят! А какво ще се яде?

Да. Правилно сте чули. Правителството ще обсъди затварянето на държавата. За цели четири месеца. До края на март. По предложение на здравния министър. А дали това е наистина правилното решение? Прави се, защото здравната система е подложена на страхотен натиск. И няма да издържи. Нито една система не би издържала, каза министърът. 

Сигурно е прав. Но дали икономиката ще издържи? Дали хората ще издържат? ще могат ли да запазят работата си, да платят наема си? Ще могат ли да работят от вкъщи и да гледат децата си? Дали всички имат тази възможност? Сигурна съм, че правителството ще вземе правилното решение. За всички нас. Не само за здравната система, която отдавна е на командно дишане. И отдавна се опитва да привлече вниманието към себе си. Но не получи достатъчно такова през годините. Едно закърпване тук, едно закърпване там - и тя пак скрибуца. Не работи. Проскърцва с последни сили. Защото никой не инвестира през годините - повече от 30, в кадри - млади и способни. И те заминаваха - от Терминал 1. Година след година. Никой не спря корупцията. При поръчките на лекарства, при ценообразуването, ремонтите. то пък едни ремонти! Никой не създаде нужните условия на хората, които работят в тази система. Нита на лекарите, медицинските сестри, неонатолозите, санитарите, патолозите... Проблеми - много. Решения - почти никакви. Държавата не поеме своя ангажимент. И ето го резултатът - системата не може да издържи на един по-силен натиск. 

Вярно е. Всяка система би се затруднила. Нашата обаче е пред срив. И то съвсем очакван. Но дали икономиката ни ще издържи? На опашката от безработни пред Бюрата по труда? Дали хората ще издържат - психически и физически, на натоварването. Дали ще могат да си платят наема, сметките, кредитите?

Ето затова се надявам, че правителството ще вземе най-доброто решение. За всички нас. И още нещо - администрацията ще се сети най-накрая да обърне внимание на проблемите, които съществуват. В цялата държава. Не само в една система. Защото ние сме тук. И се надяваме да продължим да бъдем. Да ни има. 

Спокойно. Всичко ще бъде наред. Това е просто един вирус. гаден, труден, упорит. Но вирус. Ще мине през всички от нас, няма начин иначе. И ще продължим напред. Сигурно след години ще дойде друг. Дано дотогава да оправим и себе си, и системата, и държавата. Дано. Щото колкото и апаратура да купим, ако нямаме болници и лекари в тях, все едно нямаме нищо. Нали?

Източник: woman.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
28 яну 2021
Последни новини