11 °C

Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

След среща с премиера Бойко Борисов и с част от щаба за коронавируса министърът на здравеопазването обяви шест предложения за ограничения в редица сектори от петък до неизвестно кога. Окончателното решение ще бъде взето след заседание на правителството. От изказването се разбра, че целта на по-строгите мерки е да отслаби натиска върху здравната система.

Седмата точка, посочена от министъра на здравеопазването е извънредната епидемична обстановка, каквато засега е обявена в България до края на ноември, да бъде удължена до края на март догодина (тогава предстоят редовните парламентарни избори - бел.ред.). Само по себе си удължаването на извънредна епидемична обстановка не променя мерките срещу разпространението на коронавируса, но пък с нея продължава възможността за бързо въвеждане и отменяне на ограничения (т. нар противоепидемични мерки - бел. авт.) единствено със заповед на министъра на здравеопазването.

Предложенията на министъра

С обобщението, че "ние не налагаме локдаун" проф. Костадин Ангелов изрази вяра, че ограниченията заради коронавируса ще бъдат наложени от хората. Идеите на министъра, с които се очаква подобрение на ситуацията с коронавируса след до 21 дни, са:

- всички да учат онлайн и да няма извънкласни дейности
- да няма "колективни спортни мероприятия", конгреси, семинари, културни и развлекателни събития, частни тържества
- нощните заведения да продължат да са затворени
- да затворят и останалите заведения (с изключение на доставките), игралните зали
- да затворят нехранителните магазини, включително моловете (с изключение на аптеки, дрогерии, пощи, банки, застрахователи)
- да не се организират екскурзии

Ако всички предложения на проф. Костадин Ангелов бъдат приети от правителството (чието следващо заседание по план е в сряда - бел. авт.), то може да означава, че - за разлика от пролетта - от петък трябва да затворят фризьорски салони, железарии и др. подобни нехранителни магазини.

Ограниченията за спорта не са коментирани в детайли, но напр. работата на фитнесите и басейните теоретично не влиза в определението "колективни спортни мероприятия". Работата на хотелите и къщите за гости също не е тематизирана от проф. Костадин Ангелов. "Не сме обсъждали детайли, коита касаят работата на всеки един сектор. Казах Ви какви са нашите принципни предложения", каза министърът.

След като по думите на проф. Костадин Ангелов "така и не постигнахме консенсус" при обсъжданията с организация на бизнеса и на възрастните хора, се очаква да бъде отново променен т. нар. зелен коридор за пазаруване, когато могат да влизат в магазини и аптеки само хора над 65 г. Според министъра на здравеопазването часовете за пазаруване за тях ще бъдат само сутрин, но кои точно, още не е решено. Засега действащите правила са:

- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

Минути преди извънредния брифинг на министъра на здравеопазването и част от щаба за коронавируса премиерът Бойко Борисов обяви през профила си във Фейсбук, че "с нито една мярка не трябва да прекалим и да тревожим хората" (Повече - тук). От изрязаното видео от изказването му и статуса не се разбира дали премиерът подкрепя предложените строги мерки, той говори за баланс и за нуждата от работеща икономика. За първи път Борисов казва, че е прекарал COVID-19 "много тежко" и че все още не може да се възстанови и усеща, че е тежко засегнат.

Защото обездвижването, стоенето вкъщи влияе на психиката им. И трябва да можем да обясним на здравите защо трябва пак да спазват - защото са преносители. Това трябва да го правите вие - да го обяснявате. 
Бойко Борисов, министър-председател

Според обобщението на Борисов около 50% от хората са против затягането на мерките, защото изкарвали вируса леко.

В отговор на въпрос на "Дневник" министърът на здравеопазването обяви, че очаква министрите да подкрепят предложенията му, но че с тях трябва да обсъдят "всеки един детайл".

Нова версия на критерия за мерките

На какво основание властите въвеждат или отменят ограничения за коронавирус е въпрос, който има динамичен отговор през месеците. Първоначално тезата беше, че основополагащо е да бъде предложено от щаба, после се представяше, че едновременно се следят 23 показателя и затова не може да бъде изведен един критерий.

За първи път от началото на епидемията от коронавирус министърът на здравеопазването каза, че решението да се предложат строги ограничения, е част от плана му. Той не е публичен, а досега в изказванията си проф. Костадин Ангелов представяше само частта, която засяга промяната в организацията на здравната система, но не и затягане на мерките.

Тази рамка на мерките е част от плана, който следваме. Тази мярка по нашия план трябва да се вземе, когато ние наближим 800 човека заболеваемост на 100 хил. души население за четиринайсет дни.  
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Според данните, представени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази стойност е задмината в три области и там броят на нови заразени с коронавирус е над 1000 души на 100 хил. население. Това са:

- София-град
- Габрово
- Кюстендил

Проф. Костадин Ангелов каза още, че комплексът от мерки се измерва като "индекс на строгост" и той трябва "най-добре да е над 70%", за да повлияе върху кривата на регистрираните нови заболели.

Според цитираните на брифинга данни - 14-дневната заболеваемост в България е 666,5 на 100 000 души (това в момента е 11-а позиция сред страните в ЕС). Пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, са 6,4% от приетите в болница, но броят им непрекъснато расте.

Без КПП-та, но неизвестно за пътуванията от чужбина

За пореден път министърът на здравеопазването обяви, че няма да се ограничава движението на хората с поставяне на контролнопропускателни пунктове, въпреки че мерките ще се затегнат. По думите му от тази мярка не би имало ефект, особено когато коронавирусът е разпространен повсеместно, а не на отделни огнища.

В началото на епидемията от коронавирус в България имаше и редица ограничения за пристигащите от чужбина - от забрани за влизане на чужденци, до задължителна карантина за всички, а актуално алтернатива на изолацията са и отрицателните PCR тестове до три дни преди влизането в страната.

Според актуалната заповед ограничения за влизане на българи откъдето и да е в България няма, малко са страните, от които не могат да пристигат чужденци. На малко пътуващи се изисква отрицателен PCR тест или задължителна карантина.

В отговор на въпрос на "Дневник" проф. Костадин Ангелов каза, че този аспект от ограниченията предстои да бъде обсъждан и очаква "да споделим опит с другите европейски държави". Още в началото на епидемията, когато ограниченията бяха строги, не е имало забрана за влизане на българи в България и затова най-вероятно и сега няма да има такава.

Надежда за Коледа

Министърът на здравеопазването отказа да посочи краен срок, до който да важат по-строги ограничения, но обяви, че показателите се следят всеки ден. По думите му мерките може да дадат резултат след най-рано осем дни, не е изключено дните да са и четиринайсет, но науката показала, че трябва да се изчакат 21 дни, което почти ще съвпадне с коледните празници.

​​​​​​​Ако мерките дадат резултат, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. 
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

"Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим в името на живота...Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава в каквато и криза да се намира. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи", каза здравният министър, който четеше от лист изказването. Министърът обяви още, че разумът и сърцето му казват, че тези мерки трябва да се наложат.

В брифинга този път се включи и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и директорите на "Пирогов" и "Александровска болница".

Малко след като бяха обявени предложенията на здравния министър, бизнес и браншови организации - на заведения, хотелиери реагираха срещу мерките и намекнаха за протести, ако няма компенсации. За такива на брифинга в понеделник не беше казано нищо.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ис
  Истината
  8 -2
  08:57, 24 ное 2020
  Предлагам Ангелов да работи БЕЗ заплата докато е жив! Некадърник! Можем ли да спрем да дишаме, уважаеми господин министър ботокс????????? Можем ли??????? Искаш ли да умираме под час, когато ти ни кажеш, а???????/ Или набързо ще ни ликвидирате с подготвените отдавна ваксини с РНК клетки, от които да се рабзолеем и да умрем набързо???????? Нещастници!
 • 2
  3,
  3,14
  9 -2
  09:16, 24 ное 2020
  Всички,без изключение,подавайте оставка,защото след няколко месеца няма с кой да се "бъзикате"!Така ли всички министри сте от едно "кучило"-тъпи до безкрайност!Няма ли на ВОЖДА някой да му каже,че за някакви си пари,погуби България!И не се гответе за избори-и назначените ви хора няма да гласуват за такива изроди!!!!!!!
 • 3
  Не
  Ненков
  7 -2
  09:36, 24 ное 2020
  Цялата работа у нас с коронавируса си е жив ченгеджийски ТЕАТЪР. Министърът на здравеопазването играе ролята на ЛОШОТО ЧЕНГЕ срещу тлъсто заплащане, а **** ******* играе ДОБРОТО ЧЕНГЕ. Лошото ченге нагнетява ситуацията до ниво „ТРАГЕДИЯ“, а доброто ченге ще омекотява нещата до ниво „ДРАМА“. И всички тъпаци трябва да бъдат благодарни на **** ******* и да му ръкопляскат. А те тъпаците в тази държава са много и пак ще го припознаят като герой. И психичната неуравновесеност на **** ******* ще го накара да се просълзи, да погледне кум небето и да промълви: „Аз съм незаменим. Тази паплач трябва да ми е благодарна, че съм се родил. И ще остана в историята като герой“. Когато завесите се спуснат ще разберем, че сме гледали КОМЕДИЯ и сме плакали над собствената си ТЪПОТИЯ.
  • 3,
   3,14
   5 -1
   09:45, 24 ное 2020
   В нашата страна по-тъпи от гербаджиите няма!Ненков,ти си от тях,нали!
 • 4
  Ви
  вип
  7 -1
  09:46, 24 ное 2020
  Боклуци Оставка!
 • 5
  Ми
  Миро
  4 -2
  10:31, 24 ное 2020
  Значи … и на мен ми писна на дЕдовия!!! Идва локдаун.
  От март месец насам съм безработен, както повечето колеги DJ-и. Както повечето актьори, музиканти, хора на изкуството и не само!
  Имам няколко въпроса, чиито отговори така или иначе имам за себе си, но никой от МАФИЯТА, която ни управлява, няма да ни даде…
  Защо например блокировката не важи за банките и бързите кредитни институции??? Защо ще затварят МОЛ-ове, но хранителните вериги – не? В тях не влизат хора ли? Защо не затворят чуждите хранителни вериги и по този начин не помогнат на малките семейни магазинчета, на родните тържища и търговци? Защото са се нагушили с едни комисионни и оборота от пазаруването ни, вместо да отиват в държавната хазна, изчезва в чужбина? Защо не направят електричеството, водата, интернета, телефоните, дотирани и напълно безплатни за следващите четири месеца, които „умуват“, след като ни отнемат правото на труд?
  Кой ще ни плаща режийните тази зима?  И не на последно място, защо Бойко не си завре джипката отзад, ама в нея да натовари и „новата коса“ на министъра на Здравеунищожението и да си поемат по пътя след многомесечните протести?
  Аз съм свободен човек, ако не в друго, то поне в избора кога и как да умра (ако реша, че искам да е от ковид, работейки в ресторант, бар или дискотека)… Та, както се казваше в онзи виц – „питам аз и отговор не искам“.

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини