Ръст на заразените с коронавирус в община Девин, насочвали ги директно към областната болница

Сериозен е натискът към областната болница в Смолян, стана ясно на редовния брифинг на Областния щаб за противодействие на коронавируса. "В петък приехме 22-ма пациенти, същото беше и в събота и неделя. Прави впечатление, че идват много болни от община Девин, също от Борино и Доспат", каза директорът на здравното заведение д-р Марин Даракчиев. По думите му в момента в областната болница се лекуват 34 пациенти с доказан Ковид-19, но има настанени, на които още не е излязъл ПСР теста. "Дори и някои с отрицателен тест имат нужда от болнично лечение", допълни д-р Даракчиев.
В община Девин увеличението на заразените е най-голямо за изминалата седмица, констатират и здравните власти. Според д-р Сийка Чернева от РЗИ-Смолян не става въпрос за огнище. "Разпространението е дифузно и се констатира не само в общинския център, а и в селата от общината", каза д-р Чернева.
Според алгоритъма при сигнал за Ковид-19 Спешна помощ трябва да приведе пациента най-напред в общинската болница. Това се прави от болниците в Златоград и Мадан, но в Девин има проблем, коментира областния управител Недялко Славов.
Така част от заболелите пристигат директно в областната болница в Смолян. "Имахме няколко случая на примедени пациенти без никакви изследвания, без ренгенография. Така ние не можем да преценим тежеста на инфекцията. Но никой не сме върнали", каза д-р Даракчиев.
Така, въпреки че като цяло случаите на Ковид-19 за седмица намаляват спрямо предишната, остава висок процентът на хоспитализациите. От 120 позитивни 68 процента са настанени в лечебни заведения. Излекуваните през седмицата са 76, смъртните случаи са 15.

Величка Петкова

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ла
    Латинка Яръмова
    4 0
    21:53, 24 ное 2020
    Така.....да си кажем истината!!!! Девинската болница винаги е била и ще бъде"трън" в очите на доста хора! Та по въпроса на създалата се епидемиологична обстановка в община Девин:
    1. МБАЛ-Девин , за разлика от останалите общински болници на територията на област Смолян обслужва три общини.
    2. РЕДНО Е тежките случай да се поемат от областната болница, впредвид осигуррността и кадрово и със съответната апаратура и то без"тон и половина кандърмации"
    3.Всеки български гражданин сам решава в кое лечебно заведение да направи изследванията си и къде да се лекува и това е негово право по Конституция.
    4. Нека компетентните органи посочат какви мерки предприеха, за да се ограничи заразат на територията на общинит Девин, Борино, Доспат!
    • Ма
      Мария Андонова
      4 0
      01:52, 25 ное 2020
      В МБАЛ Девин има 34 болни от тях 19 пол., 6 чакат резултат и 9 отр.
Последни новини