За ден спряха автобусите от Димитровград за София, Бургас и Стара Загора

На 25 ноември автобусни превозвачи в почти цялата страна прекратиха за 24 часа обществения превоз на пътници в знак на протест.

В Димитровград бяха спрени автобусните превози към София, Бургас и Стара Загора, информираха от автогарата в града.

Две от трите фирми, обслужващи най-натоварената линия Димитровград - Хасково, също не пуснаха своите автобуси за по-голямата част от деня. Между двата града е пътувала само една от трите фирми, поради което курсовете между двата града, вместо на 30 минути, са се извършвали на 1 час и половина. След обяд едната от двете протестиращи фирми е пуснала автобус по линията, с което е облекчила превоза между градовете.

През деня от стачката не са били засегнати превозите към малките населени места в общината, които са се осъществявали редовно, коментираха от автогарата в Димитровград. Незасегнати от протеста в Димитровград бяха и таксиметровите превози, които са работили с нормален график, коментира управителят на една от таксиметровите компании в града.

Недоволството на автобусните превозвачи е насочено срещу подкрепеното от депутатите президентско вето над промените в Наказателния кодекс, които инкриминират незаконния превоз.

Исканията на превозвачите са допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото на президента е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар "споделено пътуване".

От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борбата със сивия сектор.

Затова превозвачите обявиха протестни действия с преустановяване на дейността им.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Й
    й
    0 0
    11:11, 26 ное 2020
    Работата,май върви,на подобрение.От два месеца,не ни канят,с призива,до Х-во,на цената на билета.А гледам,един от незаконните,превозвачи,станал такси.

Още новини

Последни новини