1 °C

10 шокиращи индийски ритуала

Индия е земя на едни от най-старите и най-магическите култури, религии и обичаи.

Земя, която очарова света със своите многобройни ритуали, но в същото време – изненадва с някои от крайностите, включени в тях.

За да ви запознаем и с тъмната страна на индийската култура, ще ви разкажем за поредица от традиции, включващи брак с животно, канибализъм и какво ли още не. Разкриваме ви 10 наистина шокиращи индийски ритуала.

1. Уреденият брак

Въпреки че светът премахва практиката на уредените бракове още през 18-ти век, в Индия и до днес подобни женитби продължават да се прилагат. Идеята на бракът не е сложна: вместо хората да избират свои партньори, всички останали го правят – родители, отдалечени роднини, приятели на роднини и т.н. Не е трудно да се разбере от останалите култури, просто е трудно да се приеме от тях.

2. Убийство заради чест

Убийството заради нечия чест е един от най-страшните индийски ритуали. За местните, женитбата е нещо повече от събирането на двама човека. За тях става въпрос за обединението на две семейства. Особено внимание се отделя на това да се гарантира, че човек не се жени извън своята каста, общност, религия, социален статус и т.н. В случай, че член на семейството противоречи на правилата и разпоредбите, той може да бъде отхвърлен или по-лошо – убит, за да не подрони честта на семейството или общността.

3. Зестра

Традиционно по време на брака, едно семейство се сбогува с момичето си с куп подаръци, главно под формата на златни бижута. Тези накити представляват зестрата на жената. С течение на времето практиката се променя – семействата започват да плащат зестрата в пари, имоти и дори образованието на младоженеца, като знак на благодарност за поемането на отговорност от дъщеря им. Тези незаконни, шокиращи ритуали в Индия, практикувани от хора, независимо от тяхната религия, не само обезсмислят жената да се ожени, но и оказват огромен финансов натиск върху семейството.

4. Жените са бреме

При натиска на зестрата, надвиснал над много семейства, доста често хората смятат, че жените са бреме. Освен всичко останало, жената може да бъде заплаха за семейната чест, в случай, че не е достатъчно красива и справедлива, за да се ожени, или ако бъде изнасилена. Момчетата, за разлика от тях, са ценни за семейството, тъй като пренасят името и получават зестра. Следователно, хората предпочитат да им се раждат момчета. Днес, в големите градове и сред образованите семейства се наблюдава извършването на медицински аборт вместо, както при други – приемането на билки, прекъсващи бременността. Всичко това, само и само да избегнат раждането на момиче.

5. Детско бракосъчетание

В Индия законната брачна възраст на една жена е 18 години, а тази на мъж – 21. Въпреки това, шокиращият ритуал по детско бракосъчетание в Индия е нещо, което все още се практикува, особено в селските общности в страната. Детският брак бе забранен през 1929 година и оттогава насам бяха обнародвани превантивните закони и техните ревизии. Но често законодателите се сблъскват с протести, особено от мюсюлманските общности, които предпочитат решението да бъде оставено на всяко отделно семейство.

6. Хвърляне на бебе

Един от най-ужасяващите ритуали в Индия е този на хвърлянето на бебето, изпълняван предимно от мюсюлманите и част от индусите. В Баба Умер Дарга близо до Шолапур, Махаращра и Шри Сантесвар, близо до Индия, Карнатака, този ритуал преобладава от около 700 години. За да бъдат благословени с деца, хората участват в тази традиция, по време на която едно дете (на две или дори по-малко години) бива изхвърлено от кула с дължина около 50 фута. Отдолу, в подножието на кулата, го чакат тълпи хора, протегнали ръцете си, за да го хванат.

7. Лечение чрез брак

Голяма част от индийците вярват в духовете. Хороскопът при тях е доста сложен и взима под внимание няколко аспекта – от деня, вероятно до наносекундата от раждането на човек. Съответно, за някои жени се казва, че имат „мангал дош“ – такива дами се казва, че застрашават живота на своите съпрузи. За да я „излекуват“, индийците смятат, че тя трябва да се ожени за дърво. Друг начин да се измъчва такъв тип жена е тя да се венчае за животно.

8. Принасяне в жертва на човешка коса

Много популярен ритуал в Индия е жертването на косата на човек и предлагането ѝ на Бог. Хората по някакъв начин вярват, че за да благодарят или да зарадват Бог, е добра идея да принесат към него парченца косми. Някои хора прибягват до ритуала точно преди да оплешивеят, за да предложат цялата си коса на Бога.

9. Самозапалване

Самозапалването е нещо, което се практикува не само в Индия, но и в Пакистан и Бангладеш по време на Мухарам. Мухарам е първият месец от ислямския календар и отбелязва годишнината от битката при Карбала, по време на която е убит внукът на Пророка Хюсеин ибн Али заедно с 72 воини. Шийските мюсюлмани в страната участват в масовия траур като спомен за жертвоприношението и мъченичеството. Част от този ритуал е самозапалването, по време на което опечаленият измъчва собственото си голо тяло, използвайки вериги, наречени „Матам“.

10. Канибализъм

Страшните агорийски светии на Варанаси са членове на индуска секта, които се покланят на бог Шива. Те са известни със своите пост-смъртни ритуали. Също така, те не смятат нищо за табу: наркотици, алкохол, изключително нетрадиционни сексуални практики и др. Те намазват телата си с кремационна пепел и използват кости от човешки трупове, за да направят купи или бижута. За разлика от повечето хиндуисти и монаси, те консумират месо и са открити канибалисти, тъй като консумират месото на труповете и дори практикуват полов акт с телата.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
28 яну 2021
Последни новини