Затварят Петъчния пазар в Одрин за 2 седмици заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за 2 седмици заради епидемията от коронавирус, съобщиха от областната управа на турския град.

Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттам всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира.

Неотдавна местни здравни специалисти предупредиха, че напливът от купувачи, главно на българи, на пазара в петъчните дни нарушава епидемиологичната мярка за физическа дистанция, припомня БТА.

Въведено беше изискване за носене на маски, които се раздаваха на границата заедно с дезинфектанти, поставени бяха предупредителни плакати на български език за спазването на мерките.
Но Одрин, където по време на първата вълна на коронавируса бе сравнително спокойно, през последните седмици зае място сред 15-те най-рискови области на Турция в разпространението на COVID-19, според турския здравен министър Фахреттин Коджа.

Помощник валията на Одрин Али Уйсал посочи, че пазарите, магазините и превозните средства са най-рисковите за разпространението на заразата сред хората, поради което се е наложило затварянето на най-големия пазар на града за две седмици.

Дали петъчният пазар Улус ще бъде отворен отново след две седмици, ще зависи от разпространението на заразата в града.

По общия брой на заразени с коронавирус във вчерашния ден Турция е заела трето място в света и първо място в Европа, съобщи сайтът Хаберлер. По брой на починалите вчера 168 души страната е на 15-то място в света.

dnes.bg

 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини