-2 °C

11 г. след трагедията в Охридското езеро още няма обезщетения за пострадалите

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени наши сънародници още очакват компенсации за преживените страдания, съобщи БНР.

Повод да си припомним трагедията ни даде разрушеният вчера паметник на нашите сънародници край Охридското езеро. На 5 септември 2009 г. 55 български туристи тръгват с корабчето "Илинден" към манастира "Св. Наум". Около 11 часа корабът потъва за минути на около 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са спасени. На борда на кораба преди трагедията имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира "Свети Наум".

Наследниците на починалите и пострадалите туристи заведоха дело и в България за обезщетение срещу застрахователната компания. Делото е във Върховния касационен съд (ВКС) и все още не е приключило. Магистратите очакват още документи и технически спецификации.

На три инстанции съдът в РС Македония осъди капитана на кораба Сотил Филевски и застрахователния агент от компанията "Лойд" хърватина Бранко Баич на по 1 г. затвор. Една от наследничките на удавен турист по време на делото в македонския съд подари осветена икона лично на капитана Филевски. Причината - той веднага се е хвърлил във водите на езерото, за да спасява хората.

Капитанът Филевски изтърпя присъдата си, а застрахователят Баич още се издирва. Германската застрахователна компания "Лойд" вече се е обединила с норвежка, а корабът е нарязан на скраб.

Корабът "Илинден" е пуснат на вода през 1924 г. Той е участвал е в три войни като военен катер. След това е претърпял технически реконструкции, за да може да превозва туристи. Около година преди инцидента Бранко Баич дава предписания до капитана Филевски в срок от 3 месеца да бъдат отстранени различни проблеми - липса на спасителна лодка, ремонт на машинното отделение, нестабилност на плавателния съд. Въпреки че предписанията не са изпълнени, Байч дава разрешение за плаване и сертификат за годност.

Кметът на Охрид Константин Георгиески също осъди оскверняването на паметника на българските туристи. Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

В съобщението на македонското дипломатическо ведомство пише, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, "а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България".

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
17 яну 2021
Последни новини