Mасови протести във Франция срещу спорния закон за сигурността

При масовите протести във Франция срещу спорния закон за сигурността са задържани 81 души, предаде агенция AFP с позоваване на източници от министерството на вътрешните работи.

Съобщава се, че по официални данни в съботните демонстрации в страната са участвали около 130 хиляди души. Организаторите от своя страна съобщават за половин милион участници, от които 200 хиляди в Париж.

Стигна се до сблъсъци с полицията, при които пострадаха 62-ма полицаи. Не се съобщава за пострадали демонстранти.

Вътрешният министър Жералд Дарманен осъди проявите на насилие.

Директорът на правозащитната организация "Репортери без граници" Кристоф Делоар публикува в Twitter снимка на журналист, ударен с палка по време на протестите. Делоар заяви, че полицейското насилие е неприемливо.

С приетия от долната камара на парламента закон за сигурността властите целят да гарантират по-добра защита на служителите на правоохранителните органи и да ограничат заснемането на полицейски операции. В него има текст, според който публикуването на снимки на полицаи при изпълнение на служебните им задължения се наказва с глоба до 45 хиляди евро или лишаване от свобода до една година, ако целта на публикацията е да причини телесни или психически щети на служителите.

През миналата седмица, благодарение на публикувани видеозаписи, придобиха известност две полицейски операции в Париж - при демонтирането на палатки на имигранти и при задържане на чернокож музикален продуцент.

Предстои законът за сигурността да бъде разгледан и от Сената.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини