Библиотеката работи при ограничение на читателите. Музеят затвори врати

    В първия работен ден след наложените по-строги мерки, които засегнаха и културните среди, Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково продължава да работи, но при нови условия за читателите.

    След забраната Регионалният исторически музей обаче затвори врати. Съгласно заповедта на здравния министър Паскалева къща и Александровката гробница също вече са затворени за туристи до 21-ви декември. Работи само администрацията на музея.

    След като работата беше възстановена, след първия локдаун през през май,  ръководството на Хасковската библиотека успя да закупи машина за стерилизиране на книги, която читателите ползват сами и пречистватели за въздуха.

    Според наложените  правила в библиотеката се влиза само с маска и след дезинфекция още във фоайето й.

    Малко преди обед днес Читалня1 в Регионалната библиотека е празна. По принцип обаче студентите, които вече учат онлайн и са се прибрали при семействата си в Хасково, са най-честите ползватели на тази зала.

    Според разпоредбите в залата за четене и преглеждане на книги могат да са едновременно до петима души на дистанция от метър и половина. Времето, определено за престой за всеки читател, е максимум един час. Ползването на наличните компютри обаче е забранено.

    Читателите, свикнали да идват традиционно сутрин, за да преглеждат периодичния печат, вече не могат да го правят заради мерките.

    Детският отдел на Регионалната библиотека също остава отворен, но с ограничение на посетителите едновременно до трима души.

    Малко преди обед да си взимат книги за четене в заемната за възрастни са Дария Боева и Ерен Ахмедучат.  В заемната могат едновременно да са до четирима души.

    Дария се подготвя към школата на НАТФИЗ и ще кандидатства в Академията догодина. Ерен е първа година студент в „специална педагогика“ в ПУ "Паисий Хилендарски“.

    И двамата се готвят онлайн. Казват, че книгите са най-голямото им спасение в изолацията.

    Библиотеката има онлайн система за заявка на книги, която библиотекарите призовават читателите си да ползват.

    А двамата младежи днес получиха наставления как да направят регистрация в библиотечния сайт в интернет и да ползват всички възможности, които той им дава. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини