Хиляди евакуирани заради изригване на индонезийски вулкан

Изображение 1 от 2

    Хиляди напуснаха района мястото на индонезийски вулкан, който изригна за пръв път от няколко години и изхвърли масивна колона дим и пепел, съобщи местната агенция за бедствия в понеделник.

    Евакуирани са повече от 4400 жители, след като Или Левотолок изригна в неделя, изхвърляйки пушек и отломки на четири километра в небето. Това предизвика предупреждение за полетите и затваряне на местно летище.

    Последното голямо изригване на кратера беше през 2017 г. Той се намира в отдалечена част на архипелага, в най-южната провинция на Индонезия - Източна Нуса Тенгара.

    Няма съобщения за пострадали или щети от изригването.

    Властите посъветваха жителите да носят маски, за да се предпазят от вулканична пепел, изливаща се от кратера и да бъдат нащрек за възможни потоци от лава.

    Двукилометровата забранена зона около кратера е разширена до четири километра след изригването в неделя. Самолетните полети бяха посъветвани да избягват района, а вулканична пепел валеше на местното летище Вунопиту, което беше временно затворено.

    Активните вулканите в Индонезия са около 130, поради разположението ѝ на „Огнения пръстен“ - пояс от тектонични плочи, граничещ с Тихия океан, където се наблюдава честа сеизмична активност.

    В края на 2018 г. изригна вулкан в пролива между островите Ява и Суматра, който причини подводно свлачище, предизвикало цунами, при което загинаха повече от 400 души.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини