Официално: Половината български ученици - неграмотни

Огромна част от българските ученици на 15 години са със слабо развити умения и не могат да се справят с практическо решаване на проблемни ситуации.

Това сочи докладът "Децентрализация на училищното образование", който е част от проучване в общо 57 държави.

Докладът прави подробна оценка на децентрализацията в системата на училищното образование и ще бъде обсъден официално днес, информира "Дума".

Според международното изследване 50% от българските 15-годишни ученици не достигат минималните стандарти или са "функционално неграмотни", тоест, не могат да прилагат теоритичните си познания на практика.

Изследване от 2006 е поставило България на предпоследно място сред страните от ЕС, като с по-лоши резултати е единствено Румъния.

От 57 страни пък България е 41-ва в областта на природните науки, 43-та по отношение на четенето с разбиране и 46-а по математика.

В доклада се посочва още, че ефективността при управление на публичните разходи за образование в България са по-ниски от общоевропейските. Налице са и слабости в усвояването на средствата за образование.

По данни на Евростат през 2005 г. разходите за образование средно за ЕС са 5.1 процента, докато в България те са едва 4.5 процента от брутния вътрешен продукт (почти 2 пъти по-малко, отколкото във водещата страна в ЕС - Дания).

Експертите препоръчват да се въдеде ежегодно външно оценяване на образователната ни система.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини