Изпълнили сме 7 от 28 препоръки на ЕК за енергетиката и климата

България рискува да изгуби милиарди лева заради лошия интегриран план за енергетика и климат, алармира инициативата "Зелени закони". 

Екоактивистите обясниха, че Европейската комисия е разкритикува тежко приетия в началото на годината Интегриран план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021 – 2030 г. ЕК е направила детайлна оценка и логично е достигнала до извода, че голяма част от нейните препоръки, не са отразени или са само частично отразени в плана.

Правителството е изпълнило само 7 от 28-те препоръки на ЕК, има съществени пропуски в информацията и данните, добавят от "Зелени закони". 

Слабият Интегриран план в областта на енергетиката и климата рискува да сложи спирачка на преговорите за Споразумението за партньорство и Плана за възстановяване и устойчивост, а България да загуби между 6 и 7 милиарда лева за Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), енергийна ефективност и декарбонизация. 

ЕК критикува и това, че Планът за енергетиката и климата не допринася за изпълнението на препоръките по линия на Европейския семестър, които се отнасят и до "чисто производство на енергия, природосъобразни инфраструктура и транспорт, и декарбонизация, включително във въглищните райони".

Изпълнението на препоръките ще повлияе за отпускането на средствата от оперативните програми за енергийна ефективност (санирането) и за подкрепа на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници).

От инициативата смятат, че под заплаха са между 30 и 45% от общата индикативна стойност на цялата втора цел:

- По-зелена, нисковъглеродна Европа чрез насърчаване на чист и справедлив енергиен преход, зелени и сини инвестиции, кръгова икономика, приспособяване към изменението на климата и превенция и управление", в размер на 2299,89 млн. евро.

Благоприятстващите условия ще важат и за инвестициите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, под риск попадат и:

- Програмата за енергийна ефективност, с индикативен бюджет от 3 млрд. лева;

- Предвиденият фонд за декарбонизация, с неуточнен бюджет, вкл. по линия на европейското съфинансиране;

- Проектът за дигитална трансформация и развитие на информационните системи и системите реално време на Електроенергийния системен оператор в условията на нисковъглеродна енергетика, с индикативен бюджет от 511 млн. лева.

От "Зелени закони" заявяват, че почти цяла година след подаване на становищата, Министерството на енергетиката не е намерило за нужно да информира никого кои критики и предложения са приети и кои – отхвърлени, съответно и мотивите за това.

Интегриран план в областта на енергетиката и климата бе приет на 27 февруари 2020 г. 

Крайният срок за приемането на Плановете за възстановяване и развитие е 30 април 2021 г. От "Зелени закони" предлагат подкрепа на правителството за направа в следващите три месеца спешен ремонт на Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021 – 2030 г., като приложи задоволително всички препоръки на Европейската комисия и като включат външни експерти за подкрепа.

Какво предвижда Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата

В него е предвидена перспективата въглищните централи да бъдат основни базови мощности в българската електроенергетика до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

Заложена е и цел за постигане на поне 15% междусистемна свързаност в енергетиката. Тя ще съдейства за установяване на общ пазар на електроенергия в общността.

Пълната либерализация на електроенергийния пазар трябва да бъде факт до 2025 г. Процесът ще бъде съпътстван с въвеждане на мерки за защита на уязвимите потребители.

В документа е заложен дял от 27% за енергията от ВЕИ в общия енергиен микс до 2030 г.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини