Ваксината на Moderna осигурява имунитет поне за 3 месеца

Ваксината на компанията "Модерна" срещу Covid-19 кара имунната система да произведе антитела, които могат да са налични в организма 90 дни след ваксинирането, предаде Франс прес, като се позова на публикация в научното издание New England Jurnal of Medicine. Продължителността на защитата, осигурявана от ваксината, е по-дълга, но тук става дума за първи данни за период от няколко месеца, валидирани независимо от научно издание. 

34-ма от участниците в изследването ще бъдат следени 13 месеца, за да се провери каква е дългосрочна защита, осигурявана от ваксината. Тя се прилага в две инжекции с интервал от 28 дни.

Учените от Националните институти по здравеопазване са наблюдавали леко и очаквано намаляване на нивото на антителата у ваксинираните, но все пак нивото им е останало високо и надвишаващо естествения имунитет на възстановили се от Covid-19 пациенти. Не е бил наблюдаван никакъв сериозен нежелателен ефект в изпитанията на ваксината във фаза едно, започнала през март, посочва научното издание.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини