12 °C

Защо жените от хасковския край изсушавали главата на никулденския шаран

Никулден е един от важните православни  празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември. На трапезата се слага задължително риба. В народната традиция рибата, след изчистването на люспите навявала тъжни мисли за голота и беднотия.

В Хасковския край има много поверия, запазени от стари времена, които домакините спазвали в подготовката на рибата за никулденската трапеза.

При почистването на шарана те внимавали да не падне люспа от него на земята, за да не се разпиляват и губят парите. Вярвало се и, че колкото повече люспи има рибата, толкова ще е по-богата къщата. Затова и не изхвърляли рибни люспи, а ги изсушавали и  всеки от къщата слагал от тях в кесията си.

Жените пък запазвали и изсушавали главата на шарана, в която основната кост прилича на кръст. С нея прикадявали за здраве трапезата в следващите дни. Тази традиция е под въздействие на християнската религия – рибата да има на главата си кост с формата на кръст. На тези изисквания отговаря освен шаранът, още и платиката и  мряната.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай –Найден, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния. 

На празника, за да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

По данни на НСИ за малките бебе момиченце избраното име Никол от родителите им е на трето място по популярност.

При новородените момчета Никола също е в топ 10 на изборите за име- на пето място, а Николай е на 11.

Николай обаче е сред най-разпространените имена при мъжете у нас и е на четвърто място след Георги, Иван и Димитър. Повече от 92 хил. българи носят името  Николай.

Николова и Николов са също сред най-популярните фамилии в България

Имениците на Никулден у нас са 196 083. 142 610 мъже и 53 473 жени.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ка
  каунь
  12 -4
  09:58, 6 дек 2020
  Щото им е толкова акъла.
  • Am
   am
   9 -7
   10:44, 6 дек 2020
   Ами, българки ,. от къде акъл.
 • 2
  Ця
  Цяла статия за светец
  7 -9
  11:24, 6 дек 2020
  и всичко около шарани. люспи. нищо за вярата. българинта си е езичник и това си е. затова и е изоставен от Бога
 • 3
  АО
  А относно банкерите
  9 -1
  11:25, 6 дек 2020
  В Библията не пише хубави работи за тях. Кой и как е решил че светец е покровител на грабителите. На измамниците. Това е пълен абсурд
 • 4
  Бу
  Буквояд
  3 0
  21:10, 6 дек 2020
  От кога от Николай чудотворец стана на Николай мераклийски? Е това е, журналистите винаги могат ва бялото да напишат че е черно и обратно!
  Все пак честито на именниците !
 • 5
  А аз пазя изсушена плюнка от Вожда Бате Боцко Чекмеджето
  която тоя я изплю на една нива
  докато проверяваше гъзопровода на Делян Джуката
 • 6
  Чи
  Чист ромлянин
  0 0
  18:15, 7 дек 2020
  Изсушават му главата на шарана защото най-много им напомня на рязаните чепове на братята турци и роми - сухи и загрубели, гя-yрките обичат да им дере амджъка отвътре, бай Ганя от ракия и лимонада с кренвирш за мезе освен импотентен ами и сиренясал. Затова българките обичат да ги шляпат шивачите на анцузи

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини