Кардиохирург: Над 20 са страничните ефекти на ваксините срещу коронавирус

Научната литература докладва, че установение странични ефекти на ваксините наброяват повече от 20 в различна степен на тежест, което е притеснително. Нещо повече – в такива кратки срокове няма как да бъде измерена ефективността им и да бъдат установени дългосрочните последици върху здравето на хората. Имайки предвид специфичните условия за транспортиране и съхранение на тези ваксини, достъпността им е още под въпрос.

Това заяви пред Дарик директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов, специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия.

В предаването „Най-добрите лекари” той разясни какво означава понятието „дълга COVID опашка“ – при голяма част от преболедувалите COVID-19 се установяват персистиращи оплаквания и дългосрочни последствия върху сърдечносъдовата, дихателната и централната нервна системи.

По думите на Данов предизвикателствата за лекарите са ежедневие, защото в условието на спрени планови операции се приемат все повече пациенти в животозастрашаващо спешно състояние. „Повечето от тях не търсят специализирана помощ, а изчакват до последния момент от страх от заразяване с COVID,” подчерта професорът.

Като завеждащ отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница Ludwig-Maximilian в Мюнхен, където защитава и получава докторска степен, той въвежда принципа на работа, който и до днес се прилага в много от развитите здравни системи: “Животът не трябва да спира, хората са в динамика, трябва да бъдат лекувани и да останат активни”!

Източник: darikradio.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ет
    ето един честен
    10 -1
    09:54, 7 дек 2020
    човек който не е взел пари от фармацевтичните компании за агитация
  • 2
    ще им припомня. доктор йозеф менгеле избяга и се скри. те няма да могат. ще ги открием
Последни новини