450 обаждания към Бърза помощ за два дни в Хасковско, 120 от тях на положителни с Ковид или със симптоми

450 повиквания отчитат от Центъра за спешна медицинска помощ в Хасково през последните два дни. От 7 декември до момента от обажданията на спешния телефон, 120 са били на пациенти с положителен тест или съмнителни за Ковид 19.  Това е отчела шефката на Бърза помощ  в областта д-р Петя Радева допълни по време на Областния оперативен щаб тази вечер при областния управител д-р Стефка Здравкова.

Според данните  10 души от персонала на Спешния център в областта са в болничен поради Ковид или проявена клинична картина на заболяването.

Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова е представила на заседанието  актуалната обстановка в областта.

Според данните на РЗИ към момента в Единната информационна система са въведени 1513 лица на домашно лечение, 175 хоспитализирани, 1161 са оздравелите. От началото на пандемията  починалите в региона след усложнения от инфекцията са 157 души, като двама от тях са  изгубили битката с болестта днес. 

Д-р Димитрова е информирала Щаба, че е започнала подготовката на списъци с лица от сферата на здравеопазването – медици от болничната и доболничната помощ, фармацевти, стоматолози и други, заявили желание да се ваксинират.

 „Много от тях са заявили желание да бъдат сред първите ваксинирани. Утре списъците ще бъдат изпратени в Пловдив, където първоначално ще пристигнат ваксини и ще бъдат разпределяни по места“.

Днес са взети контролни проби на положителните лица от Дома за възрастни хора с психически разстройства в Пъстрогор. Резултатите им се очаква да излязат утре. До края на седмицата ще бъде направен и повторен скрининг тест на отрицателните потребители и персонал от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания 1 и 2 в община Хасково, става още от съобщението от Областна администрация, разпратено до медиите.

 Директорът на РЗИ-Хасково е докладвала и, че продължават проверките в обектите заповедта на Министъра на здравеопазването.

От болничните заведения е отчетен броят на заетите легла в Ковид отделенията с положителен PCR-тест или клинична картина на Ковид инфекцията. Според данните: в МБАЛ-Хасково те са 88; в МБАЛ-Димитровград - 31; в МБАЛ-Харманли - 39; в МБАЛ-Свиленград – 41. В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково са настанени 19.

Д-р Ясен Янев, управител на МБАЛ-Хигия, е обявил пред Щаба,  че в болничното заведение са разкрити 10 легла за неусложнени случаи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ха
    Хаха
    15 -10
    18:49, 9 дек 2020
    Той сега е модерно като пръднеш и пср тест, а те не правят разлика ама раята е проста
  • 2
    11
    11111
    3 -1
    19:33, 9 дек 2020
    грипът...емигрирал...
  • 3
    До
    до хаха
    15 -4
    19:58, 9 дек 2020
    моли се да не те хване, друга песен ще пееш глупако
    • Ха
      Хаха
      1 -1
      11:26, 10 дек 2020
      Моли се да не те хванат тебе куп други болести, да не ти падне нещо на главата или някой нещо да не ти направи да та шматката посрана, ако е писано да се умира ще се умира пък ти ако искаш цял живот стой завит под леглото
  • 4
    Лу
    лудост е
    15 -5
    20:29, 9 дек 2020
    На фона на тази растяща заболеваемост в Хасково /тя и в странаа не пада/ Бокича иска да отваря всичко. И с какъв акъл ще пуснете децата в детските градини от понеделник. Вие луди ли сте или кръгли ИДИОТИ! Те и без това някои директорки на училища не спряха да работят, да джиткат с джипката и да събират свита от обслужващи слуги около себе си! Контактите не са прекъсвали, такива тиранични кучки не признаха болестта, не защитиха никого, не направиха график да не ходят едновременно много хора на работа - както в други училища почти всички работят дистанционно и има по един двама за няколко часа! Така хем училището не затваря напълно, хем няма много хора да правят контакти и всеки е почти защитетен! Но болните амбиции напълно подлудяват простите селски Дини!
  • 5
    Ле
    лекс
    5 -2
    21:01, 9 дек 2020
    Те гражданките на Любимец коронавируса не ги лови. А за простотията, чалганията и злобата нито лечение има, нито ваксина. Даже бесните кучки ги..., ама за директорка на училище няма какво да се направи. Само клетви ще продължи да събира и да връща родата и до девето коляно!
  • 6
    Ре
    Реалист
    4 -2
    23:52, 9 дек 2020
    Т.н. ПСР-тест означава едно голямо нищо.... Стандартната грешка е 30%, а при нашите условия е сигур 50%.
    Първите ваксинирани би трябвало да бъдат политиците, а не лекарите, щото ако ваксините дадат отрицателни ефекти, ще останем без лекари.....
Последни новини