Дистанционно висше образование, включително изпитите

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в доклад до Министерския съвет предлага проект на постановление на МС за приемане на Наредба за държавните изисквания за организиране на дистанционна форма на обучение във висшите училища. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Съгласно чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование, Министерският съвет утвърждава държавни изисквания за организиране на дистанционна форма на обучение.

Действащата към момента Наредба е приета през 2004 г. и оттогава не е актуализирана.

Пандемията от COVID-19, както и съвременните тенденции в областта на дигиталните технологии, в съчетание със стратегически документи на национално и европейско ниво, обуславят необходимостта от осъвременяване на нормативната рамка за провеждане на дистанционна форма на обучение. Във връзка с това със заповед на министъра на образованието и науката e сформирана работна група, която e разработила проект на наредба в съответствие с всички съвременни изисквания.

В работната група влизат представители на Министерството на образованието и науката, на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", на Русенския университет "Ангел Кънчев", на Стопанската академия "Димитър А. Ценов", на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на Техническия университет в София и на Националния център за дистанционно обучение.

Проектът на наредба е съгласуван и с Националната агенция за оценяване и акредитация /НАОА/, която се предвижда да оценява дистанционната форма на обучение на два етапа - оценяване на равнището на средата в съответното висше училище и оценяване на възможностите за провеждане на дистанционно обучение по конкретно професионално направление или специалност от регулираните професии.

С наредбата се уреждат държавните изисквания за организиране на дистанционната форма на обучение във висшите училища в България.

Предвижда се, освен за придобиване на степен на висше образование, висшите училища да могат да организират дистанционна форма на обучение и за повишаване на квалификацията на специалисти с висше образование, както и за продължаващо и допълнително обучение по професионално направление, специалност от регулираните професии или по професионално направление, съответстващо на учебен предмет или модул от училищната подготовка, за които са получили програмна акредитация от НАОА.

С оглед степента на информационно и технологично осигуряване при осъществяване на дистанционна форма на обучение средата за нейното провеждане се класифицира в четири равнища, които са свързани и с правото за провеждане на обучение за придобиване на съответните степени за висше образование.

Регламентира се и възможността за дистанционно провеждане на семестриални и държавни изпити и видеоконферентна защита на дипломни работи.

Висшите училища следва да осъществяват дистанционна форма на обучение на базата на съответна среда за дистанционно обучение - част от информационната им инфраструктура.

Тя включва:

  • вътрешни правила за организация и развитие на електронното обучение;
  • научно-преподавателски, административен и технически състав с компетентности в областта на дистанционното и електронното обучение;
  • специално създадено към висшето училище обслужващо звено за дистанционно обучение;
  • стандарти и процедури за проектиране, създаване и лицензиране на електронни учебни дейности и ресурси в съответствие с методика, специфична за електронното и дистанционно обучение, и съгласно Закона за авторското право и сродните му права;
  • електронни учебни и административни дейности; хранилище на електронни учебни курсове, дейности и ресурси, включително на електронни тестови единици и тестове;
  • системи за управление на електронно базирани оценявания и финални изпитвания с установяване на опити за плагиатство и със съхраняване на изпитни данни и студентски работи в електронен архив поне за 5 години;
  • система за идентификация на студентите и контрол на съответните процедури - в случаите на електронно провеждане на изпити и оценяване; софтуерни платформи за дистанционно обучение с възможности за синхронно и асинхронно обучение и отдалечен оторизиран постоянен достъп на обучавани, преподаватели и администратори.

Регламентира се изискване висшите училища да изграждат, поддържат и развиват своя информационна инфраструктура с цел създаване, съхраняване, използване и разпространяване на информационни и образователни продукти - резултати от дейността на съответната институция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ис
    Истината
    7 -4
    10:14, 14 дек 2020
    Позор и гавра! Държавен изпит по медицина онлайн! Некадърници, нали това искате, да ни довършите!
    • Из
      Изглежда
      1 -5
      15:35, 14 дек 2020
      не можеш да четеш! Никой не предлага държавен из... Виж коментара
    • До
      до Изглежда
      6 0
      17:21, 14 дек 2020
      Вземи се чипирай ти.Университетите в Германия стават все по крайни в използването на онлайн обучението.Има отменени дори практически занаятия.В някои университети още от първото въдворяване им казаха да забравят вече за аули,идване физически в университета и т.н.

      Единственото,което за сега спира онлайн изпитването,поне в Германия, е съпротивата на професорите,които в огромната си част са ПРОТИВ мерките.

      Вече са отпаднали устните изпитвания при предаване на писмена работа или се извършва онлайн ако не затруднява професора.

      Когато давате мнение,вземете се информирайте малко.Ако не знаете езици има гугъл.
  • 2
    Ба
    Бай Тошо
    1 -1
    11:36, 15 дек 2020
    Трябва веднага да се отворят училища и университети,това е онлайн обучение е пълна глупост и напълно безполезно. На учителите им е много удобно да си лежат вкъщи и ужким да си предават уроците но никой не ги слуша. Ревяха за увеличение на заплатите и ги увеличиха прекалено много а те какво правят едно голямо нищо,били на първа линия,били много застрашени,ами като ги е страх да напускат работа и да си стоят вкъщи. Не може да получаваш толкова пари и да мрънкаш постоянно.
  • 3
    Из
    Изгодно
    1 0
    23:13, 15 дек 2020
    Мен това ме оттърва много! Даже ще ми бъде добре да уча така...само като има практика предпочитам да сме присъствено и то не повече от 10 човека..

Още новини

Последни новини