Ще видим ли Витлеемската звезда тази вечер?

Изображение 1 от 3

    Хората по цял свят са в очакване на 21 декември да наблюдават уникално явление. Всички искат да видят Витлеемската звезда, за да си пожелаят добруване.

    Всъщност явлението ,което ще се наблюдава привечер, след 18 часа и от Хасково, е доближаването на двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн. Те ще се "сближат" видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта.

    Това явление всъщност се случва на всеки 20 години, но през 2020 година двете планети ще са в толкова голяма близост, както не се е случвало от 800 години назад, разяснява ръководителката на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково Йоанна Кокотанекова.

    Ако не е облачно, явлението ще може да се наблюдава с просто око, не е необходимо да има специална техника.

    Юпитер и Сатурн ще са на разстояние 1 10 от градуса, т.е. 6 дъгови секунди. За да визуализираме по-добре колко близко е това за човешкото око, Кокотанекова дава пример, че всъщност видимо двете планети ще се виждат сближени на 15 от диаметъра на Луната, както сме свикнали да виждаме всички в небето.

    Явлението е много красиво. Заслужава си да се постарае човек, за да го проследи. И вероятно преди 400 години хората са наблюдавали точно такова сближаване на Юпитер и Сатурн. Предположението е направено още от немския математик, астроном и астролог Йоханес Кеплер. Той  наблюдава страхотно взаимодействие на планетите през 1603. И именно той първи лансира идеята, че „сливането“ на Юпитер и Сатурн е Витлеемската звезда, разказва Йоанна Кокотанекова.

    Тя наблюдава сближаването на двете планети още от петък, когато Юпитер и Сатурн са били близко на около половин градус, тъй като най-вероятно днес небето над Хасково ще е облачно и е малък шансът да видим „сливането им“. Ако все пак се проясни най-добре то ще се вижда в полумрака около 18 часа, ниско над югозападния хоризонт, дава наставления Йоанна Кокотанекова.

    Според местната Метеорологична обсерватория тази вечер се очаква действително да е облачно, но утре прогнозата е за проясняване на небето.

    През следващите дни планетите започват бавното си раздалечаване и този, който не успее да ги наблюдава тази вечер, ще може да го направи и през следващите дни. Гледката също ще си заслужава, казва Кокотанекова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Бл
      Благуна
      1 -2
      15:30, 21 дек 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      От
      От Младежкия център
      6 -1
      18:13, 21 дек 2020
      Накрая Йоанна Кокотанекова какво работи в Астрономическия клуб към Младежкия център или е експерт по финансиране на проекти ???????????
      По 2 часа на ден и на двете места срещу 2000 лева.
    • 3
      Й
      й
      3 0
      18:59, 21 дек 2020
      Хасковлии,са на високо моце да видят,но ние тука(д-град)в ниското,при тая мъгла,ще видим,звездата,след 800г.Весели,празници.
    • 4
      Ма
      Мариана
      6 0
      19:21, 21 дек 2020
      Йоанна Кокотанекова е известна с нисък морал сред колегите си .За 💰 се продава.
    • 5
      Па
      Панаетюф Теню
      1 0
      00:40, 22 дек 2020
      Глейте сички, да огрей звездата мож да усвети и дипломата на наща най баш калинка. Ку ни стани сиге работа за чакаме още 800 години. Пък можи и някой да докара до там, знам ли.
    Последни новини