Австрия разочарована от българската блокада на присъединяването на Северна Македония

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви днес, че е разочарован от блокадата за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС от страна на България, и подчерта, че двустранните и историческите въпроси трябва да бъдат отделени от процеса на европейска интеграция, предаде Танюг.

"Много съм разочарован от блокадата на София. Това не беше нужно, нито заслужено", каза Шаленберг на пресконференция след среща с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи.

Австрийският министър обеща подкрепата на Австрия в процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС, като оцени, че тя е примерна кандидатка за членство и досега е изпълнила всички изисквания.

"В един строг, но справедлив процес на присъединяване, фокусиран върху приноса, това би трябвало да е признато и възнаградено", каза Шаленберг.

Той изтъкна, че присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС е много важно, защото никой не иска да има "бяло петно" на картата на Европа.

Османи от своя страна благодари на Австрия за подкрепата и критикува новото отлагане на преговорите с ЕС, определяйки го като грешка.

"Ние бяхме готови и и още сме готови. Македония няма да се откаже, а напротив, ще продължи с всички сили да се концентрира върху пълноправното членство в ЕС", каза той.
Османи използва първото си официално посещение в Австрия да предаде на Шаленберг и на австрийския народ съболезнования по повод терористичното нападение във Виена на 2 ноември. Той каза, че неговата страна осъжда всички форми на тероризъм, независимо откъде идват.

Куйтим Фейзулаи, който извърши терористичното нападение в центъра на Виена, като уби 5 души и рани над 20, преди да бъде убит от полицията, е албанец по произход от Република Северна Македония.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Мя
    Мяуу
    1 0
    17:10, 22 дек 2020
    ТНя Австрия беше разочарована и от Русия като тръгна да ни освобождава. Дори се канеше ,че ще и обяви война. Но на долните амбриажи не им устиска за това. А сега на същите тези наглосакси от запада им викаме - партньори .А кажете ,че българина не е дебил и помни доста кратко
  • 2
    въоръжаваха башибозука с което оръжие се избиваха българи. историята трябва да се помни за да не се повтори

Още новини

Последни новини