Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области в червената зона

Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма области в червената зона. Това бе докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб, съобщи пресслужбата на кабинета в четвъртък.

"Към момента мерките изпълниха това, което целяхме - да намалим броя на заразените и броя на починалите. Нараства и броят на излекуваните", е казал министър-председателят Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Спорд министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, "По отношение на заболеваемостта у нас има трайна тенденция за спад."

В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов е изтъкнал, че предстоящият процес на ваксиниране е подготвен документално и логистично. Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на "Пирогов" Асен Балтов са завили, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса, посочва съобщението.

На проведения по-късно през деня брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че след извършването на втората имунизация срещу COVID-19 (защото всички ваксини са с два приема), ще бъде издаван и документ (сертификат). Той ще може да послужи на хората за пътуване или нещо друго.

Подготвят се изследвания, които да докажат какъв ефект има имунизацията, какъв е имунитетът, както и колко е продължителен този имунитет, добави още главният държавен здравен инспектор.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов отчете и тенденция към намаляване на заетостта на болничните легла в Ковид структурите на страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ов
    Овчар от Овчарово
    4 0
    15:09, 26 дек 2020
    Тези '' хора '' си правят вечеринка пишат каквото им дойде сиреч вируса ги е изплющял яко
  • 2
    Ян
    Яни
    1 0
    08:24, 29 дек 2020
    То и преди всичко си беше наред, та сега ли, какви мерки, то има ли мерки, всеки си прави каквото си иска, една маска от 50 ст. Ако можи те опази, егаси и офцете който вярват.
Последни новини