Валерий Соловей: Путин си отива до месеци, Русия изгуби остатъците от репутация

Броени месеци остават до края на "ерата Путин" - президентът на Русия ще се оттегли от поста през 2021 г. Такава прогноза направи руският историк Валерий Соловей пред ТВ канала "Апостроф", в интервю за журналиста Юрий Кулинич.

По думите на Соловей, с отравянето на Алексей Навални Русия е изгубила и последните остатъци от авторитет на международната сцена и Кремъл е принуден да търси "комбинация, с която да се измъкне" от тази ситуация.

"Ако руските власти и Кремъл имаха остатъци от репутация, сега те са на пух и прах. Вече нямат никаква репутация. Това е абсолютно скандална история (покушението срещу Навални - б.р.), за която вече има маса потвърждения, която стана явна пред целия свят.

Това е просто позор за професионализма на руските спецслужби. Разбирам, че звучи цинично, но това е така. Това е позор за Кремъл, който води такава политика. Това изобщо е позор за Русия, защото, естествено, репутацията на Кремъл се отразява на репутацията на цялата страна." - коментира историкът.

Той напомня, че още през август е описвал как е извършено покушението срещу Навални. Както и при разследването на Bellingcat, той също достига до извода, че опитите за отравяне на опозиционера са били три.

"Сега всичко това се потвърди. Да, отровата е била нанесена върху дрехите, оттам е попаднала върху бутилката с вода, от която Навални е пил в хотелската си стая. Тази бутилка се озова при германските изследователи. Второто отравяне е било преди да бъде качен в самолета, посадкой в самолета, когато са се опитали да го отровят с течност. Имало е и опити за трето отравяне, когато са се опитали да го подложат на действието на още един токсин." - казва още историкът, като уточнява, че става дума за токсин, понижаващ инсулиновия индекс.

По думите му, оттук нататък ще "все повече скандални истории ще изплуват във връзка с действията на руските власти".

"Сигурно ако беше преди 2-3 години, щяха да се направят, че нищо не се е случило. Нашите управници биха парадирали, биха казали, че не им пука. Но сега, тъй като на дневен ред е смяната на властта - през 2021 г. Путин ще си тръгне и абсолютно сигурно ще му се наложи да напусне поста си, това започва силно да безпокои не толкова него, колкото групите и елитите, които размишляват върху бъдещето след Путин и без Путин.

Сега това много ги безпокои. Много повече от преди. Затова откровенията, по-точно разобличенията на Навални се появиха в най-опасното за Кремъл време." - посочва Соловей.

По думите му, руските елити търсят "нови фронтмени" за руската политика, "такива, които да предизвикват у Запада, ако не позитивна, поне неутрална реакция - поне у САЩ".

Той прогнозира, че вероятният следващ премиер е Алексей Кудрин, който има добра репутация на Запад. Според него, външният министър Сергей Лавров, който има много лоша репутация на Запад, ще изгуби поста си. Същото очаква и шефа на ФСБ Александър Бортников, но това няма да стане докато Путин е на власт, смята Валерий Соловей.

Историкът прогнозира също, че на Москва ще й се наложи да се оттегли от редица направления във външната си политика - на първо място от Сирия и Венецуела. Това обаче не се отнася за Украйна - в Донбас "Русия ще се постарае да присъства при всички случаи".

По думите му, Кремъл очаква "с притаен страх" смяната на властта в САЩ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    6 -3
    08:17, 28 дек 2020
    Сигурно е само едно-Путин ще се махне само когато той пожелае!А ти,Валерка,запомни,че който е против него,добро не го чака!
    • Да
      Да, да
      1 -1
      17:55, 28 дек 2020
      Ясно е, че като всеки диктатор, ще се махне, когато реши. Ясно е също, че който руснак е открито против него, го чакат притискане, тормоз до физическа разправа и дори убийство. Тук в България дори гледаме по-леки варианти на такъв тормоз - да си припомним собствениците на Джъмбо и Загрей как на другия ден след като си позволиха да критикуват властта им спретнаха масирани проверки от всички възможни държавни институции. Е, естествено нищо не откриха, но интересно защо не са така настъпателни към Доган и Пеевски примерно.
      А ти като хвалиш толкова Путин, можеш ли да ми кажеш кога за последно си купи руски тостер, нокторезачка или друго (за автомобил даже не питам :))

Случаен виц

Последни новини