Путин подписа серия закони срещу американските социални мрежи

Руският президент Владимир Путин подписа серия закони, които дават на властите нови правомощия да ограничават американските интернет гиганти, да характеризират отделни личности като "чуждестранни агенти" и да налагат тежки санкции за разкриване на личните данни на служителите на руските служби за сигурност, предаде Ройтерс. 

Законите въвеждат и нови рестрикции за провеждането на протестни акции. С това завършва едногодишен процес на конституционни реформи, които позволяват на 68-годишния Путин да остане на власт още два мандата, вместо да се оттегли през 2024 г.

Една от промените гарантира на бившите президенти пожизнен имунитет от съдебно преследване.

Друг закон, приет днес, позволява на Русия да блокира или да ограничава достъпа до сайтове, които "дискриминират" руските медии. Именно това е руският отговор на американските социални мрежи като Facebook, Twitter, YouTube и Google, които започнаха да маркират с предупреждение новини от руски медии с надпис "свързана с държавата медия".

Друг закон предвижда солидни глоби до 20% от миналогодишния оборот на социалните мрежи, които не са успели своевременно да премахнат забранено съдържание. 

Законът, забраняващ разкриването на лични данни на служителите на руските тайни служби, е насочен срещу разследващи журналисти, които използват изтекли в интернет данни и информация, за да проследяват тайни операции, посочва още Ройтерс. 

Друг от законите предвижда ефективни затворнически присъди за клевета онлайн. Той забранява още антиправителствените протести в Русия да бъдат финансирани от чужбина. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини