СЗО одобри ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19

Ваксината на Pfizer / BioNTech срещу COVID-19 стана първата ваксина, одобрена от СЗО за използване при спешни случаи от началото на пандемията, се казва в официално съобщение на организацията.

СЗО отбелязва, че одобрението на Comirnaty, ще позволи на страните да ускорят собствените си регулаторни процедури и да започнат кампании за внос на ваксини и ваксинация.

"Освен това позволява на UNICEF и Панамериканската здравна организация да набавят ваксината за разпространение в нуждаещите се страните", се казва в съобщението.

Експертите на организацията са анализирали данните за безопасността, ефикасността и качеството на ваксината Pfizer / BioNTech и са стигнали до заключението, че тя отговаря на всички критерии на СЗО, а ползите от употребата на лекарството надвишават потенциалните рискове.

СЗО заяви, че консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) ще се срещне на 5 януари, за да формулира политика по отношение на конкретните ваксини и да направи препоръки за тяхното използване сред населението.

Коментари в сайта

Последни новини