С митинг поклонение в Калофер бе отбелязана 173-та годишнина от рождението на Христо Ботев

С митинг поклонение и поднасяне на Гирлянд на славата в Калофер бе отбелязана 173-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев, при спазване на противоепидемичните мерки.

Слова за големият българин пред мемориалния паметник произнесоха кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметът на Калофер Румен Стоянов.

Ботев след своята героична саможертва и до ден днешен, а надявам се и поколения след нас е личността, която духовно обединява всички българи, заяви Кабаиванов. "И ще ги обединява за векове напред. Ние обаче трябва да сме умни и разсъдливи, но и да имаме пламъка в сърцето си на Ботев. И да обичаме България, както я обичаше той. Да бъде вечна паметта на Ботев", заключи кметът на община Карлово.

"През далечната 1848 година тук, в Калофер се ражда един непокорен дух, който вече 173 години вълнува сърцата и умовете ни със своята възвишена любов, олицетворяваща величието на България. Това е гениалният поет и мислител, блестящият публицист и просветител Христо Ботев. Безсмъртните послания "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" и днес ни зоват с мисъл и действия да се борим за тържеството на вечните ценности за свободата", каза Румен Стоянов.

Поклонението започна с поднасяне на цветя пред паметника на великият българин и на майка му Иванка в Национален музей "Христо Ботев", в присъствието на почетна военна рота от 61-ва стрямска механизирана бригада и духов оркестър. Военният караул бе в по-малък състав и строен на по-голяма дистанция.

На мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер бе положен Гирлянд на славата.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини