Саудитска Арабия представи планове за изграждането на град с нулеви въглеродни емисии

Изображение 1 от 2

    Саудитска Арабия представи планове за изграждането на град с нулеви въглеродни емисии, предадоха Ройтерс и Франс прес.

    Това ще е първият мащабен строителен проект в знаковата бизнес зона на стойност 500 милиарда долара НЕОМ (NEOM), която е замислена да диверсифицира икономиката на най-големия износител на петрол в света.

    В рядко появяване по телевизията саудитският принц престолонаследник принц Мохамед бин Салтан каза, че градът, известен като Линията, ще се простира на повече от 170 километра. Той ще може да даде дом на 1 милион души, като цялата необходима енергия ще идва от чисти източници. Инфраструктурата на Линията ще струва между 100 и 200 милиарда долара.

    Строителството на футуристичния град ще започне през първото тримесечие на тази година.

    Престолонаследникът де факто е човекът, който управлява Саудитска Арабия - най-голямата икономика в арабския свят, която редовно е в челото на страните най-големи замърсители на планетата, отбелязва АФП.

    "Защо трябва да жертваме природата в името на развитието?", попита риторично саудитският принц. Той подчерта, че в Линията 95 процента от природните зони ще бъдат запазени, няма да има пътища и автомобили, а въглеродните емисии ще бъдат равни на нула.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини