Републиканци в Камарата на представителите обявиха, че ще подкрепят импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите прие резолюция, с която призовава вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани Доналд Тръмп от президентския пост, съобщи Асошиейтед прес.

Камарата отправи това послание към Пенс и Тръмп близо седмица след като гневна тълпа привърженици на президента нахлу в Капитолия, докато Конгресът броеше гласовете на Избирателната колегия за утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Резолюцията на долната камара е символична, тъй като Пенс вече каза, че няма да се позове на поправката, даваща право на вицепрезидента и на мнозинството от кабинета да обявят президента за "неспособен" да изпълнява функциите си.

Така Камарата на представителите ще гласува днес за импийчмънт на Тръмп само седмица преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Републиканка No3 в Камарата на представителите - Лиз Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни, обеща да подкрепи импийчмънта. За първи път лидер на собствената партия на президента направи това от времето на Ричард Никсън на поста. Тя заяви в изявление: "Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати към неговия офис и клетвата му към Конституцията."

Чейни, която е представител на Уайоминг добави, че г-н Тръмп "е повикал тази тълпа, събрал тълпата, запалил пламъка на тази атака".

Двама други републиканци в Камарата на представителите - Джон Катко и Адам Кинцингер, също заявиха, че ще гласуват за импийчмънт.

Съобщава се, че лидерът на републиканската партия Кевин Маккарти, съюзник на Тръмп, който се противопоставя на импийчмънта, е решил да не иска от редовите членове на партията да гласуват срещу мярката.

Според "Ню Йорк Таймс" лидерът на републиканската партия в Сената Мич Макконъл е казал на доверени лица, че е доволен, че демократите искат да импийчмънт на президента, защото вярва, че това ще помогне да се освободи републиканската партия от г-н Тръмп.

Макконъл също е казал на свои сътрудници, че вярва, че президентът е извършил престъпления, водещи до импийчмънт, съобщава Washington Post.

Във вторник вечерта републиканецът от парламента Брайън Фицпатрик от Пенсилвания представи резолюция за осъждане на г-н Тръмп - акт на конгреса, по-лек от импийчмънта.

Церемонията на 20 януари по встъпването в длъжност ще бъде охранявана от около 10 000 служители на Националната гвардия, част от които ще бъдат въоръжени, предаде Ройтерс.
Решението за засилената охрана бе взето, след като ФБР предупреди, че във Вашингтон са планирани протести преди инаугурацията, на които се очаква да има въоръжени хора.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини