Четирима министри дават обяснения в парламента заради водния ад в страната

Язовирите са пълни, за този сезон това е учудващо. Те бяха пълни и преди дъждовете. Това заяви пред депутатите министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

Припомняме, че обилни дъждове доведоха до наводнения, преливане на язовири и реки, свлачища и много щети. 

Язовирите действат като буфер - събират водата, която се събира, но не могат да поемат 160 пъти повече, каза още той. 

"Река Дунав е под праговете за внимание", разкри екоминистърът. 

"В река Струма имаше 20 кубика, в река Конска 89 литра на квадратен метър", допълни Димитров. 

Всички води, които трябваше да се излеят в Марица, бяха задържани в язовирите, за да не наводним Пловдив, коментира екоминистърът. 

Днес парламентът изслуша и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Пръв пред депутатите обяснения даде вътрешният министър Христо Терзийски. Той докладва, че всички отговорни институции са в добра координация.

"Благодарение на бързата реакция на органите на изпълнителната власт не се стигна до тежки инциденти. Няма язовири, които да застрашат живота или имуществото на хората", увери той.

Гл. ком. Николов докладва за обстановката в страната

Министърът докладва, че местните власти също са реагирали бързо, за да подпомогнат хората. Той даде пример с многолюдното семейство, което остана без дом след свлачище. Пострадалите членове са били веднага прегледани и им е оказано нужното лечение. Семейството ще получи и общинско жилище.

Непрестанно се следи метеорологичната обстановка. Има организация от полицейски патрули, които ограничат движението в местата, където има опасност от нови свлачища.

"Към 6 ч. на 14.01. обстановката се нормализира. На територията на страната няма язовири, които преливат", каза още Терзийски.

От думите му стана ясно, че остава частичното бездствено положение в Равадиново, Драгоман, Своге и Костинброд, Стумяни и др. Отменено е частичното бедствено положение в Доспат.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разясни пред депутатите водата в кой язовир в колко часа е започнала да бъде изпускана.

Валежите в България вече значително намаляха, но последствията от тях продължават да застрашават хората и имуществото им, предизвиквайки свлачища, наводнения и блокиране на пътища. Няколко населени места дори останаха без ток.

Тя отбеляза и къде са констатирани аварии. Три от тях вече са отстранени, поясни Петкова. 

Към настоящия момент електроенергийната система на България работи нормално, информира министърът. Към 13 януари 40 населени места бяха без ток, понастоящем те са 26, във високопланински територии. „Реагира се напълно адекватно“, завърши Теменужка Петкова.  

Коментари в сайта

Последни новини