Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 000 човека

На този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Това заяви в "Денят започва" председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на Астра Зенека. Първата пратка от "Астра Зенека" би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с "Пфайзер", където се минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. Модерна горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че това е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

"Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%", подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му, доверието към ваксините срещу коронавирус нараства.

Ваксинираните медици във ВМА до момента са 460, всички ваксини, които идват се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

На въпрос как се вижда, след като отмине пандемията той отговори: "Само като лекар. Политическо бъдеще - в никакъв случай, това не е моето поле".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    9 -1
    11:55, 15 яну 2021
    Мислех си,че само професорите говорят глупости,но ГЕНЕРАЛИТЕ ги подминаха!Ужасно е да се смяташ за велик в тази държава,когато си само едно голямо л...о!
  • 2
    Ан
    Анализатор
    6 -1
    13:43, 15 яну 2021
    Генерале знаеш ли какво беше казал преди време бай Гочо от Болярово? …. „Тази вечер мога да ощастливя две моми наведнъж“. Та и твоята е такава. Едно е да искаш, друго е да можеш и да ти удисат на акъла. Гледай си докторлъка и от мен да знаеш – не ставаш за оратор!
Последни новини