В лабораторията в Ухан е имало болни от Covid през есента на 2019 г.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че през есента на 2019 година в секретната лаборатория в Ухан е имало няколко изследовали, които са се разболели от Covid-19. Той обяви данни от американското разузнаване, че в лабораторията са работили с 96% идентичен вирус от прилеп поне от 2016 година.

Изказването на Помпео е насочено към експертите на Световната здравна организация, които пристигнаха в Китай тази седмица, за да разследват причините за пандемията на коронавируса. Изследователите трябва да посетят и Института по вирусология в Ухан.

Властите в Пекин твърдят, че няма никакви доказателства, че вирусът е възникнал на тяхна територия. Китайското правителство посочва данните от Италия, че през септември 2019 година там е имало заразени с новия коронавирус.

Ръководителят на Държавния департамент на САЩ обаче казва, че в китайската лаборатория са държали проба от вируса RaTG13, който е изолиран от прилеп в пещера в провинция Юннан през 2013 година. По същото време няколко миньори, които са работили в тази пещера, са починали от болест, която е имала симптоми подобни на епидемията от SARS през 2003 година.

Първите случаи на необясними атипични пневмонии в Ухан бяха докладвани в самия край на 2019 година, а блокадата на града бе наложена три седмици по-късно.

Помпео казва, че поне от 2016 г. институтът е изследвал коронавируса RaTG13, който е повече от 96% идентичен с COVID-19. Институтът по вирусология не съобщава за възможни „експерименти за повишаване на заразността или леталността“ на вируса. Според Помпео лабораторията в Ухан е свързана с военните.

"Въпреки че Институтът по вирусология в Ухан е представен като цивилно място, той си сътрудничи с китайските военни", казва държавният секретар на САШ.

"Пандемията на COVID-19 би могла да бъде избегната. Всяка отговорна държава щеше да покани световни здравни експерти в Ухан до дни след избухването ѝ", коментира Помпео. Той призова "експертите на СЗО да имат достъп до всички съоръжения, лабораторни данни, персонал, очевидци и жалбоподатели" в Китай.

Досега експертите отхвърлят всички догадки, че вирусът може да е създаден изкуствено в лаборатория. Не са разсеяни съмненията, че вирусът може да е бил изпуснат от лаборатория заради пропуски в сигурността.

“Инцидентните инфекции в лабораториите са ставали причина за предишни разпространения на вируси в Китай, включително разпространението на SARS през 2004 година. Тогава бяха заразени осем души, а един почина“, се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Ръководството на лабораторията в Ухан твърди, че е имало “нулево“ разпространение на вируса сред служителите и студентите.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини