Асеновград отбеляза 143 години свобода

Изображение 1 от 3

    Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и заместник-кметът по хуманитарните дейности в общината присъстваха на тържественото честване на 143-тата годишнина от Освобождението на града.

    Празникът започна с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС. Точно в 12:00 ч. асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида.

    Доктор Грудев поднесе венец и се поклони пред делото на генерал Виктор Дандевил, чийто паметник се извисява в близост до един от параклисите на Асеновград.

    Слово по повод празничния ден изнесе професор Димо Чешмеджиев – доктор на историческите науки и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

    Той разказа, че Дандевил е руски генерал от френски произход. Неговата поява на Балканите е свързана със службата му по време на Сръбско - Турската война от 1876 г., когато той отива в Белград. Там набира доброволци за участие във войната и получава първия си голям орден. Включва се и в Руско – Турскота война. Служи и в корпуса на генерал Гурко.

    Дандевил получава една изключително важна задача, която изпълнява блестящо - успява да изпревари турската армия при завземането на Етрополе, което било подготвено според плановете на османското командване - да бъде вторият Плевен. По този начин той проваля операцията.

    Участва в много важен етап от войната – това е зимното преминаване на Стара Планина. Турското командване подценява този проблем. Смятат, че е невъзможно да се премине планината при тези условия, обаче това се случва и така се дава тактическо предимство на руската армия. Тогава зимата е била по-сурова, а снегът е достигал 2 - 3 метра.

    Погледнато от друг ъгъл, Дандевил е човекът, който освобождава Пловдив. Битката се е водела в полите на Родопите.

    Генерал Дандевил има много дълъг живот. Починал е през 1907 г. Служил е до над 80-годишна възраст. Целият му живот е посветен само на армията. Освен всичко той е и известен военен автор, посветил редица свои публикации на военното дело, разказвал е и за Руско - Турската война.

    Венци и цветя пред паметника на генерал Виктор Дандевил поднесоха председателят на Общински съвет - Асеновград Драгомир Георгиев, депутати, общински съветници, общественици и граждани.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини