Полша започва "да внася" лекари от Източна Европа, за да се справи с недостига на медицински персонал

Властите в Полша издадоха днес лицензи по опростена процедура на петима лекари от Беларус и Украйна, тъй като страната изпитва недостиг от медицински персонал заради пандемията, предаде ДПА.

Лицензите са издадени съгласно приети в края на миналата година промени в законодателството за признаването на лекарски права на граждани от страни извън ЕС.

Медицински сдружения изразиха опасения, че опростената процедура не позволява достатъчна проверка на професионалната квалификация и езиковите умения на кандидатите. На пресконференция министърът на здравеопазването Адам Неджелски обаче каза, че новите процедури гарантират "познанията и образованието" на лекарите. Той добави, че в министерството са постъпили още няколко десетки заявления от лекари извън ЕС.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2017 г. Полша е имала най-малък брой (238) правоспособни лекари на 100 хиляди души население в сравнение с държавите от ЕС. Недостигът на лекари, сестри и друг медицински персонал се усеща особено силно при най-новата вълна от коронавирусната пандемия, отбеляза ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини