Австрийска компания произвежда новия телескоп за НАО-Рожен

След около 2 години в Националната астрономическа обсерватория на Рожен ще функционира нов роботизиран телескоп с 1.5-метрово огледало, съобщиха от НАО. Доставката на телескопа се финансира по европейски проект. С новия телескоп НАО- Рожен ще запази водещата си позиция в Югоизточна Европа като най-голям астрономичен комплекс.

Телескопът се произвежда от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH, съгласно приключила обществена поръчка. Новото оборудване ще позволява по-прецизни и бързи насочвания на оптичния уред, както и възможности за дистанционни наблюдения. Първата вноска за доставка на оборудването вече е заплатена, уточняват от НАО. Доставката и монтажът на телескопа от съвременно поколение ще струват около 3.5 млн. лв.

Проектът предвижда изграждане на нова наблюдателна кула, в която ще се постави телескопа на ASA. Основният телескоп на НАО- Рожен с 2-метровото огледало в продължение на десетилетия бе най-големият в Югоизточна Европа. През последните години Гърция се сдоби с обсерватория с 2.3- метров телескоп.

С новото оборудване, което ще бъде доставено в следващите няколко години, НАО- Рожен запазва лидерската си позиция в региона като най-мащабен астрономичен комплекс, коментират астрономите от Обсерваторията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини