Откъде са тръгнали милардерите

Колкото и да ни е трудно да си представим, мнозина от най-богатите хора в света са тръгнали от нулата. И въобще не са разчитали на заплатата си, а на онзи рядък вид предприемчив дух, който малцина от нас притежават.

Ето това са първите работни места на петимата най-богати в света.

Джеф Безос

Безос може и да е първи в класацията, но американецът много добре знае какво означава "две и двеста".

Основателят на Amazon е работил в McDonald's през 80-те и е взимал по 2.69 долара на час. Днес той притежава над 200 милиарда долара - точно "две и двеста", нали...

"През първата седмица един дозатор с кетчуп от близо 19 литъра се разсипа из цялата кухня", спомня си за първото си работно място Безос. "Понеже бях новият, само ми подадоха разтвора за почистване и ми казаха: "Действай!", пише GOBankingRates.

Илон Мъск

Основателят на Tesla започва като софтуерен инженер през 1983 г.

Първият код за видео игра пише, когато е едва на 12. Тя е на космическа тема и се казва Blastar. Продава я на списание PC и Office Technology за 500 долара, а неотдавна негов колега от Google я възстановява и приспособява към съвременните технологии.

Но господин Мъск в момента има други проблеми - заселяването на Марс, отделно притежава над 150 милиарда долара.

Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг е събрал малко над 105 милиарда и е колега на Мъск. През 2006 г. вече има свой софтуер и отказва да го продаде на Microsoft, които му предлагат един милион долара.

Младият милиардер все още е в колеж, когато основава Facebook, но това не е първият му успех. В гимназията създава музикалния софтуер Synapse, който е подобен на Pandora.

През 2002 г. няколко компании, между които Microsoft и AOL, проявяват интерес към Synapse и предлагат работа на Зукърбърг, но той отказва. Записва се в Харвардския университет, а останалото е история. Пет години по-късно Microsoft купува 1.6% дял от Facebook за 240 милиона долара.

Уорън Бъфет

През далечната 1944 г. мистър Бъфет раздава вестници за The Washington Post и взима по 175 долара на месец.

Днес има към 90 милиарда и неслучайно казва: "От заплата не се забогатява."

На 15 години успява да отдели 2000 долара, 1200 от тях инвестира във ферма от 40 акра. Сключва сделка с фермера да делят печалбата.

През десетилетията Бъфет никога не забравя откъде е тръгнал. Така през 2012 г. предизвиква участниците в годишната среща на компанията му Berkshire Hathaway на състезание по хвърляне на вестници.

Негови са и думите: "Ако искате децата да научат какво са данъци, изяждайте 30% от сладоледа им." Има логика.

Джак Дорси

Ето още един софтуерен инженер, който също е тръгнал от нулата. И също смята, а и го доказа, че успехът никога не е случаен.

Основателят на Twitter още в гимназията в Сейнт Луис е запален програмист - особено по управлението на таксита и превозни средства.

На 15 години пише първия си подобен софтуер, който и до днес се използва от някои таксиметрови компании. И е пети в класацията, с едва 10 милиарда долара.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    по скоро камила ще мине през иглени уши отколкото богат човек да влезе в рая. цитат.
Последни новини