Откриха звездна система с 5 коренно различни планети, орбитиращи в хармония

Международен екип от астрономи откри една наистина невероятна звездна система. 6 планети, орбитират звездата TOI-178, като петте най-външни правят това в съвършена хармония – феномен, известен като резонанс. Това не е първият път, в който се натъкваме на резонанс в планетарна система. За първи път обаче са замесени планети, които са толкова различни една от друга.

В изследването, публикувано в Astronomy & Astrophysics, се съобщава, че петте външни планети са в резонансна верига 18:9:6:4:3. Резонанс от 2:1 означава, че за всяка орбита на външната планета, вътрешната прави две.

В случая с TOI-178 това означава, че за всеки 3 орбити на най-външната планета, следващата прави 4, другата – 6, третата – 9, а последната (т.е. втората от звездата навън) – 18.

С помощта на данни от мисията CHEOPS на Европейската космическа агенция, от ловеца на планети TESS на NASA, както и от инструмента ESPRESSO на Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория, учените не само че извършват прецизна характеристика на орбиталните свойства на планетите, но и установяват защо са толкова различни (нещо, което влиза в разрез с представата на астрономите за този род системи).

„Това е първият път, в който наблюдаваме нещо подобно – пише проектният учен от Европейската космическа агенция Кейт Айсак, съавтор на проучването. – В малкото системи, за които знаем, че съществуват в подобна хармония, плътността на планетите постепенно намалява колкото повече се отдалечаваме от звездата. При системата TOI-178 плътна и скалиста планета от типа на Земята се намира точно до особено пухкава планета с половината от плътността на Нептун. До нея пък откриваме такава, която е изключително сходна с Нептун.“

„Ето защо тази система поставя под въпрос познанията ни за формацията и еволюцията на планетарните системи“, добавя водещият автор на проучването Ейдриън Лелю от Университета на Берн, Университета на Женева и NCCR.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини