6 полезни храни за ежедневен детокс на тялото

Чесън, артишок, куркума... Обичаме да приготвяме с тях любимите си рецепти, защото знаем, че добавят повече вкус към ястията. Всъщност, те ни носят много повече за здравето, отколкото само да правят храната по-вкусна, защото спомагат за детокс на организма. Защо детоксът е важен и е хубаво всеки ден да добавяме към менюто си някои храни, които да подпомагат този процес?

Натрупването на токсини в резултат на стрес, околна среда, намалена физическа активност, някои заболявания, нездравословно хранене, са причини за това да се чувстваме по-уморени, да се ускорява процесът на стареене на тялото, поява на заболявания, напълняване, поява на запек, главоболие и т. н.

От друга страна, хубавият зелен чай, както и някои полезни плодове, зеленчуци и подправки, ни помагат да елиминираме голяма част от токсините. Вижте кои да добавите към вашето всекидневно меню за повече здраве.



Чаша топла вода с лимон

Чудесен старт на деня, но и напитка, която може да консумирате и по всяко друго време, особено след обилно хранене. Лимоните са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант, борещ се със свободните радикали. Лимоните спомагат и за баланса на рН в тялото, което подобрява имунитета. Не на последно място, витамин С е важен и за синтеза на колаген, за който знаем, че поддържа кожата ни красива.

Кресон

Може да го добавите към салатите, сандвичите, супите, а защо не и към смутито. Нежните листенца на кресона имат интересен, леко пикантен вкус. Те са удивителен детоксикиращ агент, богати са на витамини от група В, жизненоважни детоксикиращи хранителни вещества, цинк, калий, витамин С и витамин Е. Кресонът има и естествени диуретични свойства.

Джинджифил за повече вкус и детокс

Чудесна подправка, която има благоприятен ефект върху храносмилателната система, намалявайки усещането за подуване, гадене, образуването на газове. Джинджифилът също ни осигурява незаменими антиоксиданти, засилва защитните сили на организма, помага за по-бързото възстановяване по време на настинки и грип. Също така се смята, че помага за елиминирането на излишните течности и голяма част от токсините.

Червено цвекло като фреш, смути, в ястията

С него салатите са още по-вкусни. Червеното цвекло ни осигурява добри количества магнезий, желязо и витамин С, които поддържат енергийните ни нива, важни са за здравето на кожата, косата. Вкусният зеленчук има малко калории и въглехидрати, но учени смятат, че умерената му консумация допринася за детоксикацията на черния дроб. Цвеклото съдържа и калий, който намалява задържането на излишни течности.

Сини боровинки за детокс и тънка талия

Малки, но с високо съдържание на антиоксиданти, сините боровинки са едни от най-полезните плодове, които може да добавим към менюто си. Според редица западни изследвания, редовната им консумация намалява риска от рак, защитава белите дробове, укрепва здравето на сърцето, помага в контрола на кръвното налягане и други.

Зеле

Обичаме да го хапваме на свежа салата или приготвяме с него нашата супа за отслабване. Зелето не само е подходящо за диета, но е и отлична детоксикираща храна. Също като броколите, то съдържа химикал, наречен сулфорафан, за който се смята, че помага в борбата с токсините. Зелето ни осигурява и глутатион, който също участва в процеса на детоксикация.
 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Последни новини