За втора поредна вечер в Полша протестираха срещу забраната на абортите

Водени от женската правозащитна група "Стачка на жените" многобройни демонстранти се стекоха по улиците на полската столица Варшава в четвъртък за втора поредна вечер на протест срещу почти пълната забрана на абортите, която влезе в сила в сряда вечер, предаде Асошиейтед прес.

Атмосферата във Варшава беше напрегната и полицията арестува трима души, които според нейните твърдения "нахлули на територията на конституционния съд". "Стачка на жените" твърди, че задържаните са петима, сред които една от лидерките на движението.

Протестиращите издигнаха лозунги, че жените трябва да имат право да взимат решения, които засягат собствените им тела. Някои полски жени заявяват, че ако им бъде отказано правото да направят аборт на тежко деформиран плод, няма да се опитват да имат деца изобщо.

Полският омбудсман по правата на човека Адам Боднар остро разкритикува спорното съдебно решение за затягане на законодателството за аборта.

В сряда полският конституционен съд потвърди законодателна промяна, приетата през октомври, която забранява аборта на зародиши с вродени дефекти, дори когато уврежданията са толкова тежки, че няма шанс за оцеляване на детето след раждането.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини