Войната между Facebook и Apple за сигурността на личните данни се изостря

Две от най-големите технологични компании се озоваха в центъра на сериозен конфликт, който избухна през последните седмици на 2020г. Конкретният мотив за влошените отношения между Facebook и Apple е въвеждането на нова функционалност в iOS 14.

Недоволството е предизвикано от предоставянето на лесен начин на собствениците на iPhone да блокират определени приложения да следят активността им в интернет.

Facebook генерират приходи от реклама и подобна възможност означава, че могат да загубят сериозен финансов ресурс от iOS eкосистемата. Разговорите между двете страни по казуса изглежда не са дали необходимия резултат, тъй като Facebook обвини Apple в нелоялни бизнес практики.

Социалната мрежа определя действията на своя конкурент като сериозен удар върху независимите разработчици.

Компанията твърди, че с промените ще бъдат засегнати приложения от трети страни, тъй като Apple ще генерира приходи възползвайки се от своя контрол над iOS екосистемата. След това нападките на Facebook срещу Аpple се пренесоха и в печатните медии.

Социалната мрежа също така планира да заведе съдебно дело срещу Apple с обвинения в монопол на App Store и установяването на умишлен контрол над приложенията на външни разработчици. Марк Зукърбърг в разговор с инвеститорите ги информира, че политиките на Apple по отношение на сигурността имат една цел, а именно да разширяват бизнеса на компанията.

Според него може да изглежда, че Apple се опитва да помага на своите потребители, но всъщност ограничава избора им и вреди на естествената конкуренция. Шефът на Apple също си позволи да критикува Facebook и начина, по който генерират и съхраняват информация за потребителите.

Tим Кук се включи в онлайн разговор, който е част от Computers, Privacy and Data Protection конференцията на ЕС. Той не само критикува Facebook, но дори го направи без да споменава името на компанията. Неговото мнение е, че основния стремеж на Facebook е да събере колкото се може повече информация за даден потребител, независимо от последствията и начина, по който ще го направят.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини