Притеснителната мутация е възникнала спонтанно в британския вариант на коронавируса

Мутацията, будеща "най-големи тревоги" сред специалистите, е възникнала спонтанно в британския вариант на коронавируса, предаде Ройтерс, позовавайки се на учен от експертната група, която съветва британското правителство.

Мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса, представлява същото изменение, наблюдавано в южноафриканския и бразилския варианти, предизвикали международно безпокойство.

"Притеснителната мутация, която наричаме E484K, е възникнала спонтанно в новия щам на Кент и също в части от страната", казва Кълъм Семпъл, член на научната консултативна група за извънредни ситуации.

Ученият има предвид британския вариант, който специалистите наричат B.1.1.7 и който първоначално беше открит в английското графство Кент.

Фактът, че мутацията E484K е възникнала спонтанно във Великобритания вече беше докладван на технически брифинг, публикуван от Пъблик Хелт Ингланд (Национална здравна служба на Англия), но това не беше забелязано масово извън научните среди.

Семпъл говори в контекста на интервю по въпроса как да се потисне южноафриканския вариант на коронавируса.

Властите в Англия започнаха масово тестване от врата до врата, насочено към 80 000 души, живеещи в райони, където са открити случаи на силно заразния вариант.

"Изключително важно е той да бъде потиснат, където е възможно, да се търси, където е възможно, и да се използва това време на потискане за оптимизиране на ваксинацията сред населението. При тези вируси обаче съществува и неизбежност, особено с мутациите, които сега наблюдаваме да възникват спонтанно в бразилския и южноафриканския щам", допълва Кълъм Семпъл, продължавайки да подчертава спонтанното възникване на E484K в британския вариант.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини